Aanrechtsubsidie: wat is het?

Hoe mensen tegen de aanrechtsubsidie aankijken, is in de loop der tijd veranderd. De term komt uit de tijd dat voornamelijk mannen werkten. Andere benamingen zijn dan ook aanrechtgeld, aanrechttoeslag en huisvrouwentoeslag. Deze termen zijn niet meer van deze tijd; de Belastingdienst heeft ervoor gekozen om de officiële naam te veranderen naar de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner. De aanrechtsubsidie zal uiteindelijk komen te vervallen, maar in dit artikel lees hoe je er vandaag de dag nog gebruik van kan maken!

Wanneer heb je recht op de aanrechtsubsidie?

Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen wanneer je in aanmerking wilt komen voor de aanrechtsubsidie. Wij sommen ze hier op:

  • je bent geboren voor 1963.
  • Jij heb jouw fiscale partner al minimaal 6 maanden.
  • Jouw inkomen is niet hoger dan € 6.500 op jaarbasis.
  • Het inkomen van jouw fiscale partner is hoog genoeg, zodat hij of zij ook jouw aanrechtsubsidie kan ontvangen.
Een nieuwe woning

Deze regeling houdt dus eigenlijk in dat de partner die wél werkt jouw heffingskorting (de aanrechtsubsidie) mag toepassen op zijn of haar inkomen tijdens de inkomstenbelasting. Het geld wordt wel gestort op de rekening van de minstverdiener.

Aanrechtsubsidie in 2024

Eigenlijk is de aanrechtsubsidie dus geen subsidie, maar een belastingteruggave voor de minstverdienende partner. Toch zijn veel mensen het niet eens met deze regeling, omdat het niet bepaald stimuleert om te gaan werken. Dit is dan ook de reden dat de aanrechtsubsidie steeds verder wordt afgebouwd; vanaf 2023 stopt de regeling helemaal.

Door het afbouwen van de regeling, hangt de hoogte van de heffingskorting grotendeels af van het jaar waarin je bent geboren. In 2024 geldt dit het volgende voor de aanrechtsubsidie:

  • Ben je geboren in of na 1963? Dan ontvang je geen aanrechtsubsidie.
  • Ben je geboren voor 1963? Dan ontvang je een maximaal bedrag van € 3.362,-.

Aanrechtsubsidie aanvragen

Eigenlijk is het heel makkelijk om de aanrechtsubsidie aan te vragen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je de belastingaangifte goed invult. Hierdoor ziet de Belastingdienst dat je aan alle voorwaarden voldoet en wordt de aanrechtsubsidie (algemene heffingskorting) automatisch verrekend. De Belastingdienst maakt een berekening op basis van het inkomen en de te betalen belasting of je recht hebt op het volledige bedrag of een deel hiervan. Wil je hier niet op wachten? Doe dan de voorlopige aanslag.

Terugwerkende kracht. Deed jij nooit de belastingaangifte omdat je geen inkomen had? En besef je nu dat je al een tijd recht hebt op de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner? Je kan deze nog steeds toepassen voor de afgelopen vijf jaar door simpelweg de belastingaangiftes te corrigeren. Wij kunnen je hierbij helpen!

Het bereiken van de AOW leeftijd

Heeft jouw partner met inkomen de AOW leeftijd bereikt? Dit betekent niet dat jij dan geen recht meer hebt op het geld, wel kan dit bedrag minder worden. Maar als de minstverdiener AOW gaat ontvangen, heeft dit wel invloed op het ontvangen van de aanrechtsubsidie. Vanaf dit moment heb je dan eigen inkomen en vervalt het recht op de subsidie.

Wij helpen je graag!

Zit je na het lezen nog met vragen over de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner? Of wil je graag de voorlopige aanslag laten doen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons: