Overwaarde huis & belasting
Wat te doen met overwaarde?
Ben jij bezig met het aflossen van je hypotheek? Grote kans dat er dan sprake is van overwaarde! Overwaarde ontstaat namelijk wanneer de waarde van jouw woning hoger is dan de resterende hypotheek (of andere lening) en verkoopkosten. Belastingtechnisch zijn er zaken waar je op moet letten bij het besteden van deze overwaarde. Je kan bijvoorbeeld te maken krijgen met de bijleenregeling.
Hulp bij belastingaangifte na verkoop woning
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de aangifte inkomstenbelasting na de verkoop van jouw woning? Wij helpen je graag met het indienen van een correcte aangifte. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Overwaarde huis berekenen
Heb jij jouw oude woning verkocht? Tijd om de overwaarde te berekenen! Eigenlijk is dit een vrij makkelijke rekensom: de verkoopprijs, minus de resterende hypotheek en verkoopkosten. Bij de verkoopkosten kan je denken aan taxatie-, advertentiekosten en de eventuele makelaarscourtage. Maar waarom is deze overwaarde zo belangrijk? De fiscale reden is dat jij dit bedrag waarschijnlijk zal gaan gebruiken wanneer je een nieuwe woning gaat kopen of een woning gaat verbouwen.
Huis verkopen fiscale gevolgen
In principe is overwaarde altijd belastingvrij. Ook als je ervoor kiest om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming, hoef je geen belasting te betalen. Verkoop jij jouw woning en koop je een nieuwe woning zonder de overwaarde te gebruiken? Dan vervalt een deel van de hypotheekrenteaftrek.
Overwaarde huis belasting box 3
Kies je ervoor de overwaarde niet in een nieuwe woning te investeren? Of ga je na de verkoop van je woning huren? Dan komt de overwaarde vrij. Als je de overwaarde gaat beleggen of op je bankrekening zet, houdt er dan wel rekening mee dat je te maken kan krijgen met vermogensbelasting (box 3).
Overwaarde huis benutten
Heb jij jouw huis verkocht en ga je hier een nieuwe woning voor terugkopen? De overwaarde bepaalt dan hoeveel jij mag bijlenen voor je nieuwe woning, dit heet ook wel de bijleenregeling. De bijleenregeling is een onderwerp waar wij veel vragen over krijgen. Eigenlijk houdt de bijleenregeling in dat jij de overwaarde van je oude woning in je nieuwe woning moet steken als je de volledige rente nog wil aftrekken.
Hoe kan je de overwaarde verlagen?
Naast dat je de overwaarde kan gebruiken om een nieuwe woning te kopen, kan je de overwaarde ook verlagen wanneer je dit gebruikt om:
- de rechten van erfpacht af te kopen;
- de verbouwing of (groot) onderhoud van je woning te financieren.
Overwaarde gebruiken voor verbouwing
Heb jij overwaarde op je huis? Eén manier om de overwaarde te verlagen is om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing. Je kan met de overwaarde jouw lopende hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Hier zitten een aantal voorwaarden aan ten opzichte van een persoonlijke lening. Bij een hypotheek is de rente lager en aflossing langer; dit zorgt voor lagere maandlasten. Ook is de rente over de ‘verbouwhypotheek’ fiscaal aftrekbaar. Kies je ervoor om je woning te verduurzamen? Dan kan je een hypotheek van 106% (in plaats van 100%) van de woningwaarde krijgen! Als je overwaarde opneemt voor de verbouwing, komt dit in een bouwdepot te staan. Uit het bouwdepot kan je de rekeningen betalen.
Hulp bij de bijleenregeling?
Direct één van onze adviseurs aan de lijn
Heb je nog vragen over de bijleenregeling? Of kan je wel wat hulp gebruiken bij de belastingaangifte na de koop en/of verkoop van jouw woning? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.
Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op
Stuur je bericht naar 020 – 2170120
Bel ons op 020 – 2170120
De BelastingBespaarders
Amsterdamseweg 71A
1182 GP Amstelveen
E. info@belastingbespaarders.nl
T. 020 – 2170120
Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
9.00 uur tot 18.00 uur
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752