Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Overdrachtsbelasting. Wat is dat eigenlijk? Dit is belasting die wordt geheven bij de overdracht van een woning. Je betaalt deze belasting dus alleen bij een bestaande woning. Koop jij een nieuwbouwwoning? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.
Op Prinsjesdag 2020 zijn de inkomsten van de Rijksoverheid uit overdrachts- en assurantiebelasting voor 2021 geschat op 6,5 miljard. Hoogstwaarschijnlijk zal de aankoop van jouw (eigen) woning of ander onroerend goed hieraan bijdragen.
Gezien het feit dat een groot deel van Nederland hiermee te maken krijgt is het van belang te begrijpen hoe de overdrachtsbelasting in elkaar steekt. Op deze pagina bespreken we de meest belangrijke en relevante informatie. Daarnaast leggen we uit wat er gaat veranderen aan de overdrachtsbelasting in 2021.
Wij helpen je graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om de mogelijkheden te bespreken.
Voor we ingaan op de veranderingen in 2021, is het handig om te begrijpen wanneer je te maken hebt met overdrachtsbelasting.
Van overdrachtsbelasting is alleen sprake als het gaat om zaken die onder het toepassingsgebied van de overdrachtsbelasting vallen. Maar wat valt hier nu onder?
Soms kan het geval zijn dat je een stuk grond koopt met een zaak waarvan het niet duidelijk is of dit nu onder de overdrachtsbelasting valt, omdat je niet weet of het een onroerende zaak betreft of een roerende zaak.
Onroerende zaken zijn zaken of constructies die duurzaam met de grond verbonden zijn en niet makkelijk te demonteren of verplaatsen zijn zonder vernietiging. Denk bijvoorbeeld aan alleen de fundering van een huis of asfalt. Diensten met betrekking tot onroerende zaken of rechten waaraan deze verbonden zijn vallen niet onder de overdrachtsbelasting.
In de volgende gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen:
Een andere belangrijke vraag is over welk deel belasting geheven wordt? Hoe groot is het bedrag en hoe wordt dit berekend?
De hoofdregel is dat de verkrijgingsprijs, dus de prijs die je aan de verkoper betaalt, als maatstaf wordt gebruikt. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een woning wordt verkocht voor een prijs die niet gelijk is aan de WOZ-waarde. Dan kan er verwarring ontstaan over de maatstaf voor de overdrachtsbelasting. Hieronder zijn twee situaties geschetst:
Zoals eerder al is vermeld, hoef je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting te betalen. Maar waarom is dit?
In de gevallen waarin omzetbelasting (btw) verschuldigd is, is het niet gebruikelijk om daarnaast ook nog overdrachtsbelasting te heffen. Indien sprake is van een samenloop tussen btw en overdrachtsbelasting kan onder voorwaarden een vrijstelling worden verleend voor de overdrachtsbelasting.
Normaliter is de levering van onroerende zaken vrijgesteld van de omzetbelasting. Echter valt nieuwbouw (onroerende zaken niet ouder dan 2 jaar) en een bouwterrein daarbuiten. Dit betekent dat je bij het kopen van een nieuwbouw woning te maken krijgt met zowel de btw als de overdrachtsbelasting. In dit geval kun je in aanmerking komen voor de (samenloop)vrijstelling van de overdrachtsbelasting.
Hoeveel belasting betaald moet worden hangt af van het tarief van de overdrachtsbelasting. In 2020 waren er twee soorten tarieven:
Vanaf 1 januari 2021 wordt het tarief veranderd. Er blijven wel twee tarieven:
Het verlaagde tarief van 2% blijft dus bestaan, maar geldt alleen voor woningen die dienen als hoofdverblijf. Voor overige woningen zal het algemene tarief gelden.
Een grote verandering in de overdrachtsbelasting in 2021 zijn de startersvrijstellingen. Hier is al langere tijd over gediscussieerd, maar nu is dit er toch doorgekomen.
Vanaf 2021 hoeven woningkopers tussen de 18 en 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting meer betalen. Naast leeftijd zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden indien je in aanmerking wil komen voor de vrijstelling:
De woning moet dienen als jouw of jullie hoofdverblijf.
Aanvullende voorwaarde: vanaf 01/04/2021 mag de koopprijs van de woning niet hoger zijn dan € 400.000.
De vrijstelling is persoonsgebonden. Dus wanneer één van jullie ouder is dan 35, dan is dat gedeelte belast met 2%.
Wegens de oververhitte woningmarkt probeert de overheid deze groep wat meer voordeel te bieden. Echter is dit laatste discutabel. Een verwachte uitkomst hiervan is dat de woningenprijzen zullen stijgen om de overdrachtsbelasting te compenseren.
Heb je nog vragen met betrekking tot de overdrachtsbelasting? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
020 – 2170120
Amsterdamseweg 71
1182GP Amstelveen (Amsterdam)
E-mail: info@belastingbespaarders.nl
Telefoon: 020 – 2170120
Maandag tot en met vrijdag
9.00 uur tot 18.00 uur
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752