Een huis gekocht en nu?

Het kopen van een eigen huis heeft over het algemeen veel impact, zo ook op het doen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Zo mag je bijvoorbeeld ineens bepaalde kosten aftrekken van jouw inkomen, maar moet daarentegen juist weer een fiscale bijtelling bij jouw inkomen optellen omdat je een eigen woning bezit. Graag helpen wij jou om optimaal gebruik te maken van deze aftrekposten. Vul het contactformulier in en we nemen de opties door.

Bel mij terug


Hieronder leggen wij alvast de voordelen uit die belangrijk zijn bij het doen van de (voorlopige) belastingaangifte.

Eigenwoningforfait

We beginnen met het eigenwoningforfait, want het eigenwoningforfait is een fictief inkomen dat boven op je belastbaar inkomen komt. Hier moet je dus inkomstenbelasting over betalen. Het eigenwoningforfait wordt immers gezien als een fictieve inkomstenbron die voortkomt uit het bezitten van een eigen huis. Wanneer je een huis koopt, hoef je namelijk geen maandelijkse huur te betalen en doordat je daardoor vermogen opbouwt wordt dit gezien als inkomen.

Het eigenwoningforfait is een vast percentage van de WOZ-waarde. De hoogte van het eigenwoningforfait hangt tevens af van de WOZ-waarde. Via het WOZ-waardeloket van de overheid kun je zien wat de WOZ waarde van je eigen huis is. Maar let wel goed op want bij de aangifte moet je de WOZ waarde gebruiken van het jaar voor de aangifte. Onze belastingspecialisten leggen precies uit hoe dit werkt, maar ook wat je voordeel is en hoe je dit moet aangeven bij de inkomstenbelasting. Wij helpen je graag met de belastingaangifte, neem gerust even contact met ons op.

belasting-eigen-huis

Aftrekbare financieringskosten

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je te maken gehad met financieringskosten. Deze kosten die je gemaakt hebt voor het afsluiten van de hypotheek zijn eenmalig aftrekbaar. Dit houdt in dat je deze kosten in mindering mag brengen op je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Voorbeelden van financieringskosten zijn: de kosten voor een taxatie van de woning, de kosten voor het hypotheekadvies en de bemiddeling , de notariskosten voor de hypotheekakte, de boeterente, de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en de bereidstellingsprovisie voor het verlengen van een offerte als dat voor jou van toepassing is.

Hypotheekrenteaftrek

Net zoals de financieringskosten is de hypotheekrente die je betaalt ook aftrekbaar. Dit mag echter alleen op leningdelen die in box 1 opgevoerd zijn. Maar in tegenstelling tot de financieringskosten mag je de hypotheekrente wel elk jaar van je inkomen aftrekken.

Tip: vraag met ons een voorlopige aanslag aan!

Na het indienen van de jaarlijkse aangifte bepaalt de belastingdienst jaarlijks achteraf of je recht hebt op een teruggave. Als je een huis hebt gekocht, is het fijn om de maandlasten te verlagen door een voorlopige aanslag aan te vragen. Een voorlopige aanslag is simpel gezegd een voorschot op de teruggave die je krijgt na het doen van de reguliere belastingaangifte. Een voorlopige aanslag zorgt er namelijk voor dat je dit bedrag per maand terugkrijgt van de Belastingdienst, wat ervoor zorgt dat je maandlasten minder worden. Vraag met ons een voorlopige aanslag aan, als je een woning hebt gekocht, krijg je zeker geld terug en dat kan al maandelijks voorgeschoten worden. Bel 020-2170120 of vul het contactformulier in.

Neem contact met ons op!

Wat zijn jouw contactgegevens?

Hoe verdien jij jouw inkomen?

Loondienst
Onderneming
Wat is je geslacht?
ManVrouw
Geboortedatum
Single of samen?
Samenwonend of gehuwd?

De gegevens van jouw partner

Geslacht?
ManVrouw
Geboortedatum
Welke inkomstenbron heeft jouw partner?

loondienst
eigen onderneming
Waar woon je?

Aanvullende informatie

Wat zijn jouw contactgegevens?

Hoe verdien jij jouw inkomen?

Loondienst
Onderneming
Wat is je geslacht?
ManVrouw
Geboortedatum
Single of samen?
Samenwonend of gehuwd?

De gegevens van jouw partner

Geslacht?
ManVrouw
Geboortedatum
Welke inkomstenbron heeft
jouw partner?

loondienst
eigen onderneming
Waar woon je?

Aanvullende informatie