Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Een scheiding gaat hand in hand met het regelen van veel verschillende zaken. Denk aan de woonsituatie die zal gaan veranderen, daarnaast zijn er vaak kinderen in het spel. Maar wat ook van belang is: wat zijn de gevolgen van scheiden op je belastingaangifte? Een scheiding heeft een grote impact op jouw fiscale situatie.
Gaan jullie in het jaar van scheiding nog een laatste keer samen aangifte doen? Of doen jullie de aangifte meteen apart? Wat gebeurt er met mijn toeslagen? Heb ik daar vanaf nu wel recht op en vanaf wanneer precies? Het is begrijpelijk dat dit soort vragen door je hoofd heen spoken. Wij helpen je graag op weg met behulp van deze pagina.
Jouw fiscaal partnerschap stopt vanaf het moment dat het verzoek van de scheiding is ingediend én jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.
Wel is het mogelijk om nog één keer samen belastingaangifte te doen in het jaar van de scheiding. Kiezen jullie hiervoor? In dit geval word je het gehele jaar nog als fiscaal partner gezien.
Ja, meestal is het voordelig om samen de belastingaangifte te doen. Jullie mogen dan de inkomsten en aftrekposten onderling verdelen, wat een fiscaal voordeel kan opleveren.
Wil je de laatste aangifte graag samen doen? De makkelijste weg is om de aangifte samen in te vullen. Jullie kunnen de aangifte ook apart invullen, maar dan moet je van te voren duidelijk overleggen hoe je de inkomsten en aftrekposten onderling verdeeld.
Willen jullie niet samen belastingaangifte doen? Dat kan ook. In dit geval doet ieder voor zich de aangifte. Je zult voor het hele jaar niet beschouwd worden als fiscaal partner. Als je samen een eigen woning bezitten, geven jullie beide aan 50% te bezitten. De hypotheekrente moeten jullie ook splitsen.
Een scheiding kan invloed hebben op jouw recht op toeslagen. Daarnaast kan het zijn dat je voorheen een toeslagpartner had en na de scheiding niet meer. Sowieso is het van belang om de informatie in MijnToeslagen up-to-date te houden. De kans is aanwezig dat je minder of juist meer gaat verdienen. Pas dit aan in MijnToeslagen zodra je dit weet.
Jullie toeslagpartnerschap stop vanaf het moment dat je officiële aanvraagdatum van je scheiding en de verhuizing hebt doorgegeven in MijnToeslagen. Wanneer je dit hebt doorgegeven stopt jullie toeslagpartnerschap vanaf de eerste maand na de verhuizing.
Verder is het goed om te weten dat als de toeslag op jouw naam staat, jij verantwoordelijk bent voor het terugbetalen van de te veel ontvangen toeslag. Heb je juist te weinig toeslag ontvangen? Dan krijgt degene op wiens naam de toeslag staat het resterende bedrag uitbetaald.
De voorlopige aanslag is gebaseerd op jouw oude fiscale situatie. Het is dus noodzakelijk om de voorlopige aanslag te wijzigen, zodat deze passend is bij jouw nieuwe fiscale situatie. Zo voorkom je dat je te weinig of te veel belasting ontvangt.
De Belastingdienst heeft een handige checklist ontwikkelt waarin duidelijk wordt wat je allemaal moet regelen. We raden je aan om deze checklist na te lopen. Op deze manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag! Vul ons contactformulier in of neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2170120.
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
020 – 2170120
Muiderstraatweg 15 B
1111 PS Diemen (Amsterdam)
E-mail: info@belastingbespaarders.nl
Telefoon: 020 – 2170120
Maandag tot en met vrijdag
9.00 uur tot 18.00 uur
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752