Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Er zijn twee vormen van alimentatie, namelijk: partneralimentatie en kinderalimentatie.
Partneralimenatie is een vorm van onderhoudsplicht die je na de scheiding aan je ex-partner betaalt. Deze alimentatie betaal of ontvang je wanneer jullie getrouwd of geregistreerde partners waren. Het ontvangen én betalen van partneralimentatie heeft van invloed op de aangifte inkomstenbelasting.
Wanneer je samen een kind hebt, dan blijven beide ouders verantwoordelijk voor de zorg en kosten van de kinderen tot 21 jaar. Bij kinderalimentatie maakt het niet uit of jullie getrouwd of geregistreerde partners waren. Het gaat erom dat de leefsituatie van het kind er zo min mogelijk op achteruit gaat. De kinderalimentatie heeft geen invloed op de aangifte inkomstenbelasting.
Wij helpen je graag. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Partneralimentatie ontvang je wanneer je te weinig financiële middelen hebt om jezelf te onderhouden. Ook wordt er rekening gehouden met de levensstijl tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Kinderalimentatie kan je aanvragen wanneer de juridische ouder van je kind meer verdient. Tussen de 18 en 21 jaar wordt deze vorm van alimentatie vaak betaald aan het kind zelf, omdat het kind dan financieel verantwoordelijk is. Lees hier meer over alimentatie ontvangen.
Hier geldt dan natuurlijk dat je de partneralimentatie moet betalen als je ex-partner te weinig inkomsten heeft om zichzelf te onderhouden. Er wordt rekening gehouden met de levensstijl tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Lees hier meer over alimentatie betalen.
Maar hoe stel je nu de hoogte van de partneralimentatie vast? Jullie kunnen dit samen overleggen en vastleggen in een ‘echtscheidingsconvenant‘. In de praktijk is het vaak lastig om hieruit te komen, omdat het contact bijvoorbeeld niet meer zo goed is of ze het niet eens worden over het bedrag. In dit geval is het verstandig om een mediator of een advocaat erbij te betrekken. Wanneer het dan nog steeds niet mogelijk is om tot een passend bedrag te komen, maakt de rechter een beslissing. De rechter kijkt bij de beslissing naar de volgende punten:
Bij het vaststellen van de kinderalimentatie wordt rekening gehouden met de behoefte van het kind en de draagkracht van de ex-partner. Eerst wordt het bedrag voor de behoefte berekend en vervolgens wordt er gekeken naar hoeveel de ouder daadwerkelijk kan betalen.
Heb je vragen over de alimentatie of over andere belasting gerelateerde zaken? Of wil je onze hulp bij het doen van de belastingaangifte? De BelastingBespaarders kijkt graag met je mee. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 voor een vrijblijvende kennismaking.
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
020 – 2170120
Amsterdamseweg 71A
1182 GP Amstelveen
E. info@belastingbespaarders.nl
T. 020 – 2170120
Maandag tot en met vrijdag
9.00 uur tot 18.00 uur
BTW-nummer: NL859458301B01
KvK-nummer: 73318752