Beperkt aftrekbare kosten voor zzp’ers

Als ondernemer (zzp’er) mag je bepaalde kosten aftrekken van je fiscale winst, waardoor je ook minder belasting hoeft te betalen. Ook zijn er een aantal beperkt aftrekbare kosten, ook wel gemengde kosten genoemd. Deze kosten zijn beperkt aftrekbaar, omdat deze zowel zakelijke als privé elementen bevatten: een goed voorbeeld hiervan is een zakelijke lunch. Lees hier hoe je gemengde kosten kan aftrekken van jouw winst.

Zakelijke lunch valt onder beperkt aftrekbare kosten

Wat zijn beperkt aftrekbare kosten?

Kosten met een zakelijk en privé karakter zijn dus deels aftrekbaar. Hier noemen wij een aantal voorbeelden van beperkt aftrekbare kosten.

  • Eten, drinken en genotsmiddelen. Iedereen moet eten en drinken, daarom is dit niet standaard aftrekbaar. Maar een zakelijke lunch of zakelijk diner heeft een zakelijk element en is daarom deels aftrekbaar.
  • Representatie (relatiegeschenken, recepties, feesten, etc.). Dit zijn kosten die je maakt om je bedrijf te representeren, maar verwar dit niet met advertentiekosten (deze zijn wel 100% aftrekbaar). Representatiekosten vallen ook gedeeltelijk in privésfeer, zoals een bedrijfsfeest.
  • Congressen, seminars, excursies, etc. Deelname aan een congres behoort niet tot studiekosten om jouw vakkennis te verbeteren. Deze behoren tot beperkt aftrekbare kosten.
  • Reis- en verblijfskosten. Voor reis- en verblijfskosten geldt een maximum van € 1.500. Tenzij ze onder noodzakelijke kosten vallen; dan geldt er geen maximum.

Gemengde kosten op twee manieren aftrekbaar

Er zijn twee manier om gemengde kosten af te trekken. Van de Belastingdienst mag je kiezen tussen de drempel en de 80/20-regeling.

Optie 1 | de drempel

De eerste manier is de drempel. Deze optie is alleen fiscaal voordelig wanneer je veel gemengde kosten maakt. In 2022 ligt de drempel op €4.800 (in 2021 was dit €4.700).

Optie 2 | 80/20-regeling

Vaak komen zzp’ers niet boven de drempel uit. Daarom is ook de 80/20-regeling in het leven geroepen. Dit houdt simpelweg in dat 80% aftrekbaar is en 20% voor eigen rekening is.

Bepaal welke regeling fiscaal voordelig is

Wanneer je wel boven de drempel uitkomt, betekent het niet gelijk dat deze regeling het voordeligst is. In praktijk komt het vaker voor dat zzp’ers de 80/20-regeling toepassen. Hier geven wij een voorbeeld.

  • Reiskosten: € 2.000
  • Zakelijke etentjes: € 1.800
  • Relatiegeschenken: € 600
  • Kosten voor een receptie: € 3.500

De totale jaarlijkse gemengde kosten komen uit op € 7.900. Echter zijn reis- en verblijfskosten maar tot € 1.500 aftrekbaar, dit maakt het totale bedrag € 7.400.

Optie 1 (drempel): je mag (7.400 – 4.800) € 2.600 van jouw winst aftrekken.

Optie 2 (80/20-regeling): in dit geval mag je (0,8 x 7.400) € 5.920 van jouw winst aftrekken. In dit geval is dit dus de voordeligste optie.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Ben jij zzp’er en kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw administratie? Wij helpen je graag bij het indienen van een volledige en correcte belastingaangifte. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120