Box 3 heffing: alles wat je moet weten

De kritiek op de heffing in box 3 zal je vast niet zijn ontschoten de afgelopen tijd. De kritiek gaat erover dat spaargeld al jaren vrijwel niets oplevert, terwijl het rendement in box 3 een stuk hoger ligt.

In Den Haag hebben ze geluisterd naar deze kritiek en hebben ze aanpassingen gedaan in de schijven en tarieven, met als doel het eerlijker te maken voor de ‘kleine’ spaarders. Wat betekent dat voor je aangifte over 2021? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Je vermogen: waar bestaat het uit?

Voordat we ingaan op de box 3 heffing is het verstandig om te weten waar je box 3 vermogen op is gebaseerd, namelijk de waarde van je bezittingen – schulden. Denk bij je bezittingen aan spaargeld, beleggingen, een tweede woning en aandelen/opties die niet zijn belast in box 2. Bij schulden kan je denken aan een negatief banksaldo, hypotheek op je tweede woning of andere schulden. Voor schulden geldt een drempel van € 3.200.

Ook goed om te weten is dat de peildatum elk jaar 1 januari is.

Het fictieve rendement door de jaren heen.

Vroeger was het zo dat de Belastingdienst een fictief rendement berekent van 4%, waar een belasting van 30% over wordt berekend. Dit kwam dus neer op een heffing van (30% x 4%) 1,2% belasting. Zoals je misschien kan begrijpen is dit niet helemaal eerlijk tegenover kleine spaarders. Nu veranderen de percentages ieder jaar.

Wat niet zal veranderen is dat er nog altijd een fictief rendement wordt berekend over je vermogen waarin het niet uitmaakt hoeveel rendement je daadwerkelijk heb behaald én hoe je jouw vermogen indeelt.

Wat wel is veranderd bij de box 3 heffing is dat er nu drie schijven zijn, gebaseerd op jouw vermogen dat uitkomt BOVEN de vrijstelling van € 50.000 in 2021, met elk een eigen ‘vermogensmix’.

Deze vermogensmix houdt in dat de Belastingdienst uitgaat van een bepaalde verhouding tussen sparen en beleggen. Wat moet je nu precies afdragen aan box 3 belasting in 2021? Je kan dit uitrekenen met onderstaande tabel.

Vermogen meer danVermogen niet meer danFictief rendementTe betalen belasting (tarief 31% in 2021)
€ 50.0001,90%0,59%
€ 50.000€ 950.0004,50%1,40%
€ 950.0005,69%1,76%

Zoals je ziet wordt het fictief rendement hoger naar mate het vermogen hoger is. De Belastingdienst gaat er dus vanuit dat wanneer je meer vermogen hebt, je hier ook meer aan verdient (denk aan aandelen of een tweede woning). De tabel rekent met het vermogen boven het belastingvrije deel van € 50.000 in 2021.

Speciaal voor fiscaal partners: verdelen

Wanneer je een fiscaal partner hebt is er een voordeel: je verdeelt namelijk het vermogen. De Belastingdienst verdeelt het vermogen automatisch 50/50 onder jullie twee. Wanneer je het vermogen verdeeld, benutten jullie beide het belastingvrije deel en de eerste schijf (die natuurlijk lager uitvalt). Maar let op: dit betekent niet direct dat de 50/50 verdeling altijd de meest optimale verdeling is, dit heeft bijvoorbeeld te maken met heffingskortingen die nog niet volledig benut zijn. Meer informatie over de optimale verdeling voor fiscaal partners lees je hier.

Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen met betrekking tot de box 3 heffing? Of zijn er andere belasting gerelateerde zaken waar je onze hulp wel bij kan gebruiken? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120