Box 3 heffing: alles wat je moet weten

De kritiek op de heffing in box 3 zal je vast niet zijn ontschoten de afgelopen tijd. De kritiek gaat erover dat spaargeld al jaren vrijwel niets oplevert, terwijl het rendement in box 3 een stuk hoger ligt.

In Den Haag hebben ze geluisterd naar deze kritiek en hebben ze in 2021 aanpassingen gedaan in de schijven en tarieven, met als doel het eerlijker te maken voor de ‘kleine’ spaarders. Wat betekent dat voor je aangifte over 2023? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Je vermogen: waar bestaat het uit?

Voordat we ingaan op de box 3 heffing is het verstandig om te weten waar je box 3 vermogen op is gebaseerd, namelijk de waarde van je bezittingen – schulden. Denk bij je bezittingen aan spaargeld, beleggingen, een tweede woning en aandelen/opties die niet zijn belast in box 2. Bij schulden kan je denken aan een negatief banksaldo, hypotheek op je tweede woning of andere schulden. Voor schulden geldt een drempel van € 3.200.

Ook goed om te weten is dat de peildatum elk jaar 1 januari is.

Het fictieve rendement door de jaren heen.

Vroeger was het zo dat de Belastingdienst een fictief rendement berekent van 4%, waar een belasting van 30% over wordt berekend. Dit kwam dus neer op een heffing van (30% x 4%) 1,2% belasting. Zoals je misschien kan begrijpen is dit niet helemaal eerlijk tegenover kleine spaarders. Nu veranderen de percentages ieder jaar.

Wat niet zal veranderen is dat er nog altijd een fictief rendement wordt berekend over je vermogen waarin het niet uitmaakt hoeveel rendement je daadwerkelijk hebt behaald.

Wat wel is veranderd bij de box 3 heffing is dat er sinds 2022 drie schijven zijn, gebaseerd op jouw vermogen dat uitkomt BOVEN de vrijstelling van € 57.000 in 2023, met elk een eigen ‘vermogensmix’. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen bank- en spaartegoeden, beleggingen en andere bezittingen en schulden.

De tarieven voor box 3 belasting van 2023 zijn als volgt;

  • Bank- en spaartegoeden worden belast tegen een fictief rendement van 0,01%
  • Beleggingen en ander vermogen worden belast tegen een fictief rendement van 6,17%
  • Schulden worden belast tegen een fictief rendement van 2,57%

Het vermogen dat op 1 januari boven de vrijstelling uitkomt van €57.000 per persoon wordt belast, voor fiscale partners is de vrijstelling dus €114.000. Over het fictieve rendement betaal je in 2023 32% vermogensbelasting.

Speciaal voor fiscaal partners: verdelen

Wanneer je een fiscaal partner hebt is er een voordeel: je mag het vermogen verdelen. De Belastingdienst verdeelt het vermogen automatisch 50/50 onder jullie twee. Je mag het vermogen zelf op de meest optimale manier verdelen. Maar let op: dit betekent niet direct dat de 50/50 verdeling altijd de meest optimale verdeling is, dit heeft bijvoorbeeld te maken met heffingskortingen die nog niet volledig benut zijn. Meer informatie over de optimale verdeling voor fiscaal partners lees je hier.

Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen met betrekking tot de box 3 heffing? Of zijn er andere belasting gerelateerde zaken waar je onze hulp wel bij kan gebruiken? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120