Btw-aangifte corrigeren: zo doe je dat

Heb je jouw btw-aangifte al verzonden, maar ontdek je achteraf een fout in de aangifte? Denk hierbij aan het vergeten van een factuur of het opgeven van de verkeerde btw. Iedere ondernemer kan wel eens een foutje maken en dat snapt de Belastingdienst ook. Het is dan wel belangrijk (en zelfs verplicht) om deze fout in je btw-aangifte te corrigeren. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Twee manieren om de btw-aangifte te corrigeren

Er zijn twee manieren om een fout in je btw-aangifte te herstellen. Welke manier op jou van toepassing is, hangt af van de hoogte van de correctie.

1. Corrigeren bij volgende btw-aangifte

De btw-aangifte is ingediend en je bent achter wat kleine foutjes gekomen: de correctie is minder dan € 1.000. In dit geval is er niet zo veel aan de hand: geef bij je volgende aangifte simpelweg aan dat je jouw vorige btw-aangifte wilt corrigeren.

2. Meer dan € 1.000? Suppletieaangifte

Een andere situatie kan zijn dat je erachter bent gekomen dat je een grotere fout hebt gemaakt in de btw-aangifte: het gaat om een correctie van meer dan € 1.000. In dit geval krijg je niet de mogelijkheid om het in een volgende aangifte te herstellen, maar dien je dit te regelen via het formulier suppletie omzetbelasting. Moet jij btw betalen? Wacht dan even tot de Belastingdienst een naheffingsaanslag heeft gestuurd voordat je het te betalen bedrag gaat overmaken.

Boete bij een foute btw-aangifte?

Moet jij btw betalen nadat je jouw btw-aangifte vrijwillig hebt gecorrigeerd? Officieel heb je vijf jaar de tijd voor een suppletie omzetbelasting. Maar als je wil voorkomen dat je belastingrente moet betalen, moet je de suppletie of correctie eerder indienen. In de volgende gevallen hoef je géén belastingrente te betalen:

  • Je stuurt het suppletieformulier binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen.
  • Je corrigeert het te weinig aangegeven btw binnen het jaar.

Wel moet je in sommige gevallen een verzuimboete (5% van het btw-bedrag) betalen. Zo’n boete krijg je wanneer je een vrijwillige correctie hebt gedaan, maar:

  • het te betalen btw-bedrag meer dan € 20.000 is en/of
  • dit meer dan 10% van de betaalde btw is.

Heb jij te laat of helemaal geen suppletieformulier opgestuurd? Dan kan je in plaats van een verzuimboete een vergrijpboete krijgen. Meestal is de vergrijpboete hoger dan een verzuimboete.

Voorkom een suppletieaangifte!

Het beste is natuurlijk om deze moeilijkheden allemaal te voorkomen door een juiste btw-aangifte in te dienen. Wil jij graag advies of hulp bij de btw-aangifte? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120