Doe de btw-aangifte over kwartaal 1 van 2022

Freelancers en ondernemers opgelet: in april is het weer tijd voor de eerste btw-aangifte van het jaar, mits je de btw-aangifte per kwartaal doet. Als ondernemer voor de btw moet je twee soorten belastingaangiftes doen: de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte. In de btw-aangifte over kwartaal 1 geef je alle omzetbelasting op die je hebt ontvangen en betaald (als voorbelasting) in januari, februari en maart. Het verschil hiertussen is het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt.

Soms nemen zzp’ers ook facturen mee van de maand waarin zij de aangifte doen (in dit geval april), maar deze horen dus pas bij de volgende kwartaalaangifte. In jouw administratie houd je bij hoeveel btw je aan jouw klanten hebt berekend en hoeveel btw je hebt betaald aan jouw leveranciers.

Welk btw-tarief moet je rekenen?

Het is wel handig om te weten welk btw-tarief je moet rekenen aan jouw klanten. In de meeste gevallen reken je een tarief van 21% (het algemene tarief). Maar soms geldt een ander tarief:

  • 9% is het verlaagde btw-tarief. Bij dit tarief kan je denken aan eten, drinken, kunst en medicijnen.
  • 0%-tarief. Dit tarief geldt vaak wanneer je zaken buiten Nederland doet. Je berekent geen btw in dit geval, maar je mag de btw die je over uitgaven betaalt wel aftrekken.
  • Sommige goederen of diensten zijn vrijgesteld van de btw. Je rekent hierover geen btw, maar de btw die je betaalt voor deze producten zijn ook niet aftrekbaar.

Welke btw mag je aftrekken (voorbelasting)?

Zoals we hier al schreven mag je ook btw over zakelijke kosten aftrekken in de btw-aangifte. Dit noemen we aftrekken als voorbelasting. Je kan btw aftrekken over inkopen, kosten en investeringen. Er zijn wel voorwaarden:

  • De omzet moet belast zijn met 21%, 9% of 0% btw. Kosten die je maakt over vrijgestelde omzet zijn dus niet aftrekbaar als voorbelasting.
  • Je krijgt een btw-factuur en de spullen moet ook echt aan jou geleverd zijn.

Lever jij bijvoorbeeld producten naar de Verenigde Staten? Dan reken je het 0%-tarief aan de afnemer. Je hoeft dus geen btw te rekenen, maar je mag de btw die je hebt betaald over deze uitgaven wel aftrekken.

Wees op tijd met de btw-aangifte

De deadline voor het aangeven van de btw is uiterlijk één maand na afloop van het kwartaal. Zorg dat jij de btw-aangifte over kwartaal 1 hebt ingediend én betaald voor 30 april 2022. Ben je te laat of dien je de aangifte helemaal niet in? Dan kan je een naheffingsaanslag (inclusief boete) ontvangen. Ook wanneer jij een periode geen omzet hebt, moet je de btw-aangifte indienen. In dit geval is ben je wel zo klaar: je vult simpelweg €0 in.

Houd je administratie goed bij

Je ontkomt niet aan het bijhouden van een goede administratie als freelancer of ondernemer. Het maakt jouw btw-aangifte ook gelijk een stuk overzichtelijker. Je kan jouw administratie in Excel bijhouden, maar er zijn ook handige boekhoudprogramma’s. Om het overzicht beter te bewaren kan het verstandig zijn om een zakelijke rekening te openen. Dit maakt jouw administratie een stuk makkelijker en zo ga je soepeler door de btw-aangifte heen.

Wij helpen je graag!

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de aangifte omzetbelasting? Wij nemen de btw-aangifte graag voor je uit handen. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120