Btw op jouw zonnepanelen terugvragen

Heb jij onlangs zonnepanelen aangeschaft voor jouw huis? Dan hebben we goed nieuws! Je mag de btw over de zonnepanelen en de installatie hiervan terugvragen bij de Belastingdienst. In feite word je op dit moment gezien als ondernemer voor de btw, omdat je een product verkoopt aan een ander. Wanneer jij zonnepanelen hebt geïnstalleerd ‘verkoop’ je elektrische stroom aan de energieleverancier. De vergoeding die jij hiervoor ontvangt is het bedrag dat wordt afgetrokken van jouw stroomrekening.

zonnepanelen

Hoe werkt de btw teruggave zonnepanelen?

Wanneer je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen en recht wil hebben op de 21% btw teruggave, moet jij je aanmelden als ondernemer. Dit doe je door een ingevulde ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ op te sturen naar de Belastingdienst. Op deze manier ontvang je jouw btw-nummer, deze heb je nodig om de btw-aangifte in te kunnen dienen.

In dit zelfde formulier kan je aangeven of je mee wilt doen aan de Kleineondernemersregeling (KOR). De meeste particulieren kiezen hiervoor, omdat je dan meestal maar één keer btw-aangifte doet waar je de betaalde btw terugvraagt. Je kan er ook voor kiezen om niet mee te doen met de KOR. Let wel op dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen én betalen over de btw die jij hebt ontvangen van jouw energieleverancier.

In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt betaald (21% over de aanschaf en installatie van jouw zonnepanelen) en hoeveel btw je hebt ontvangen van de energieleverancier. Dit laatste is nogal lastig uit te rekenen, daarom heeft de Belastingdienst ervoor gekozen om een schatting te maken op basis van het vermogen van jouw zonnepanelen. Dus hoe hoger het vermogen, hoe hoger het bedrag aan btw dat je zou hebben ontvangen van jouw energieleverancier.

Hulp bij de btw-aangifte zonnepanelen

Heb jij geen zin in de administratie of kan jij wel wat hulp gebruiken bij de btw-aangifte over jouw zonnepanelen? Wij kunnen je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120