Compensatieregeling Duitsland

Met name in het oosten van Nederland krijgen mensen wel eens te maken met de compensatieregeling. Sommige mensen wonen in Nederland en werken in Duitsland. In het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is bepaald dat het werkland (in dit geval Duitsland) belasting mag heffen. Het kan zo zijn dat je aftrekposten misloopt, waardoor je in Duitsland meer belasting betaalt dan dat je in Nederland zou doen. In dit geval kan je gebruik maken van de compensatieregeling.

Compensatieregeling tussen Duitsland en Nederland

De compensatieregeling voor belastingplichtigen in Duitsland is in het nieuwe belastingverdrag (2016) opgenomen. Werk je in loondienst en moet je meer betalen dan wanneer je in Nederland belast zou zijn? Dan kan je dit verschil compenseren door de compensatieregeling aan te vragen. De hoogte van de compensatie is het verschil tussen:

  • De Duitse belasting over het inkomen, opgeteld eventuele  belasting en premies volksverzekering in Nederland
  • De belasting en premies die je in Nederland zou betalen

Hoe werkt de compensatieregeling?

Er moet een vergelijking worden gemaakt tussen de fictieve belastingdruk in Nederland ten opzichte van werkelijke belastingdruk bij het wonen in Nederland en werken in Duitsland. Is de verschuldigde belasting in Duitsland hoger, dan compenseert de Nederlandse Belastingdienst dit.

Aftrekposten vervallen

Wanneer je werkt in Duitsland en woont in Nederland, ben je in Duitsland belastingplichtig. De te betalen belasting in Duitsland kan nadelig uitpakken, omdat je geen gebruik mag maken van de aftrekposten (denk aan hypotheekrente eigen woning, zorgkosten en andere persoonsgebonden aftrek). Als gevolg betaal je in Duitsland waarschijnlijk meer belasting dan dat je in Nederland zou doen.

Partner in Nederland

Wanneer je een partner in Nederland hebt, kan het zo zijn dat er geen nadeel voor jou is. Je kan in dit geval de hypotheekrenteaftrek, zorgkosten en andere aftrekposten bij jouw partner plaatsen. Maar wanneer jouw inkomen hoger is dan dat van jouw partner, kan er toch een nadeel ontstaan. In dit geval zijn de aftrekposten (zoals hypotheekrente) tegen een lager belastingtarief aftrekbaar.

Doorschuifregeling

Je kan er ook voor kiezen om de doorschuifregeling te gebruiken. Geven de aftrekposten (zoals de hypotheekrenteaftrek) geen belastingvoordeel? Dan schuift de Belastingdienst deze aftrekpost naar een volgend jaar waarin je wel een Nederlands belastbaar box 1-inkomen hebt. De doorschuifregeling kan je ook gebruiken wanneer de compensatieregeling geen voordeel oplevert.

Hulp bij de compensatieregeling

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Werk jij in Duitsland en woon je in Nederland? Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de compensatieregeling of het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120