Crypto en belasting, hoe werkt het?

Het bezitten van cryptovaluta (zoals bitcoin) wordt steeds populairder. Begrijpelijk, want je kan hier soms heel veel rendement mee halen. Maar hoe zit het dan met de belasting? Dit is een logische vraag om te stellen, aangezien de overheid nog niet helemaal weet hoe ze tegen cryptocurrency aankijken. In dit artikel lees je alles over crypto en belasting.

Crypto en de belastingaangifte

De waarde van jouw cryptomunten worden (nog) niet automatisch ingevuld door de Belastingdienst, je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Daarom is het wel handig om te weten hoe je deze ‘passieve inkomsten’ moet opgeven bij de belastingaangifte. Cryptocurrency zijn aandelen en wordt dus belast in box 3.

Crypto wordt gezien als vermogen (box 3)

Hoe wordt de winst op jouw crypto nu eigenlijk belast? Meestal wordt dit gezien als vermogen, je geeft de waarde van jouw cryptomunten dus op in box 3. Je betaalt nog geen belasting over het werkelijke rendement. Na de uitspraak van de Hoge Raad wordt jouw vermogen wel belast op basis van de spaarvariant (hier wordt gekeken naar de werkelijke vermogensmix). De spaarvariant is een overbruggingsregeling; het plan is om vanaf 2025/2026 belasting te heffen over daadwerkelijk rendement (dus jouw cryptowinsten).

Valt jouw crypto in box 3? Misschien hoef je wel helemaal geen belasting te betalen over jouw winst. In 2024 is er namelijk een belastingvrij vermogen van €57.000. Is het totaal van jouw vermogen lager dan € 57.000? Dan hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Let op: het gaat dus niet alleen om de waarde van jouw crypto, maar je totale vermogen (denk hierbij aan aandelen of spaargeld).

Crypto in box 1

In sommige gevallen vallen jouw crypto inkomsten toch in box 1. Dit is het geval wanneer:

  • je voorkennis hebt in het handelen;
  • het handelen een dagbesteding is;
  • je crypto gaat ‘minen’.

Waarde op 1 januari is bepalend!

Het bedrag dat je in de belastingaangifte moet opgeven is de waarde op 1 januari, de peildatum. Ben jij met crypto bezig? Dan weet je vast dat de waarde van jouw crypto portefeuille volledig kan omslaan in één dag. Geef daarom de waarde van jouw crypto vermogen op 1 januari om 00:00:00 van het jaar van de aangifte op om misverstanden te voorkomen.

Wat gebeurt er als je jouw crypto niet opgeeft?

Zoals we eerder al hebben aangeven, is het opgeven van jouw cryptomunten je eigen verantwoordelijkheid. Op basis van nieuwe EU-richtlijnen zullen de cryptomunten op korte termijn onder de uitwisseling van fiscale gegevens vallen. Het kan dus zo zijn het bezit van crypto in de toekomst zichtbaar is in de vooraf ingevulde aangifte.

Juist omdat mensen nu nog zelf verantwoordelijk zijn, gaat er wel eens wat mis bij de belastingaangifte. En dit kan nogal nadelig uitpakken. Wanneer je jouw crypto niet opgeeft, ziet de Belastingdienst dit als ‘onverhuld vermogen’. Mogelijk ontvang je hierdoor een boete die flink kan oplopen (tot wel drie keer het verschuldigde bedrag). In extreme gevallen kan de Belastingdienst je zelfs vervolgen.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120

Heb jij vragen met betrekking tot de belasting over jouw vermogen? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.