Crypto en belasting, hoe werkt het?

Het bezitten van cryptovaluta (zoals bitcoin) wordt steeds populairder. Begrijpelijk, want je kan hier soms heel veel rendement mee halen. Maar hoe zit het dan met de belasting? Dit is een logische vraag om te stellen, aangezien de overheid nog niet helemaal weet hoe ze tegen cryptocurrency aankijken. In dit artikel lees je alles over crypto en belasting.

Crypto en de belastingaangifte

De waarde van jouw cryptomunten worden (nog) niet automatisch ingevuld door de Belastingdienst, je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Daarom is het wel handig om te weten hoe je deze ‘passieve inkomsten’ moet opgeven bij de belastingaangifte.

Crypto wordt gezien als vermogen (box 3)

Wij krijgen vaak de vraag: hoe wordt de winst op mijn crypto nu eigenlijk belast? In de meeste gevallen ziet de Belastingdienst dit als vermogen, je geeft de waarde van jouw cryptomunten dus op in box 3. Eigenlijk is dit dus goed nieuws voor jouw portemonnee! Het betekent namelijk dat je geen belasting hoeft te betalen over het daadwerkelijke rendement. Lees meer over de vermogensheffing van box 3 in dit artikel.

Valt jouw crypto in box 3? Dan hoef je misschien wel helemaal niets te betalen over je winst. Er bestaat namelijk een belastingvrij vermogen: in 2021 is dit € 50.000. Is jouw box 3 vermogen lager dan deze € 50.000? Dan hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Let hier wel op: het gaat hier niet alleen om de waarde van je crypto, maar je totale vermogen (denk hierbij aan aandelen of spaargeld).

Crypto in box 1

In sommige gevallen vallen jouw crypto inkomsten toch in box 1. Dit is het geval wanneer:

  • je voorkennis hebt in het handelen;
  • het handelen een dagbesteding is;
  • je crypto gaat ‘minen’.

Waarde op 1 januari is bepalend!

Het bedrag dat je in de belastingaangifte moet opgeven is de waarde op 1 januari. Ben jij met crypto bezig? Dan weet je vast dat de waarde van jouw crypto portefeuille volledig kan omslaan in één dag. Geef daarom de waarde van jouw crypto vermogen op 1 januari om 00:00:00 van het jaar van de aangifte op om misverstanden te voorkomen.

Wat gebeurt er als je jouw crypto niet opgeeft?

Zoals eerder is vermeld, is het opgeven van jouw cryptomunten je eigen verantwoordelijkheid. Op basis van nieuwe EU-richtlijnen zullen de cryptomunten op korte termijn onder de uitwisseling van fiscale gegevens vallen. Het kan dus zo zijn het bezit van crypto in de toekomst zichtbaar is in de vooraf ingevulde aangifte.

Juist omdat mensen nu nog zelf verantwoordelijk zijn, gaat er wel eens wat mis bij de belastingaangifte. En dit kan nogal een duur grapje worden. Wanneer je jouw crypto niet opgeeft, ziet de Belastingdienst dit namelijk als ‘onverhuld vermogen’. Mogelijk ontvang je hierdoor een boete die flink kan oplopen (tot wel drie keer het verschuldigde bedrag). In extreme gevallen kan de Belastingdienst je zelfs vervolgen.

Wij helpen je graag!

Heb jij vragen met betrekking tot de belasting over jouw vermogen? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120