De fiscale veranderingen sinds 1 juli

Elk jaar verandert er op 1 juli het een en ander aan regelgeving; zo ook op fiscaal gebied. De fiscale veranderingen kunnen invloed hebben op jouw portemonnee. Daarom zetten wij in dit artikel de belangrijkste fiscale veranderingen voor je op een rijtje.

1. Veel spaargeld? Hierover moet je betalen

Dat de spaarrente ongekend laag is, dat wisten we al. Maar toch ontving je er nog iets over. Dankzij de nieuwe regelgeving zullen veel meer spaarders geld moeten betalen over wat ze op de bank hebben staan. Vanaf 1 juli rekenen veel banken namelijk een negatieve spaarrente bij mensen die meer dan € 100.000 op hun rekening hebben staan. Dit maakt sparen niet bepaald aantrekkelijker… Wil je meer uit je spaargeld halen? Bekijk hier de alternatieven van sparen.

Belastingvrij vermogen 2020

2. E-commerce: een verandering in de btw

Handel naar of vanuit het buitenland (zowel binnen als buiten de EU) zal ook fiscale veranderingen doormaken. Welke dat zijn lees je hieronder!

Binnen de EU

Wanneer je onder de omzetdrempel blijft van het land waaraan je levert, betaal je de btw in Nederland. Voor 1 juli had ieder EU-land een eigen omzetdrempel die kon variëren tussen de € 25.000 een € 100.000. Dit is op 1 juli 2021 veranderd: er is één omzetdrempel van € 10.000 per jaar gekomen. Zit je dus boven deze € 10.000 op jaarbasis? Dan betaal je de btw volgens de regels die gelden in het EU-land dat jij levert.

Eénloketsysteem

Verkoop je meer dan het drempelbedrag in een ander EU land en breng je dus het btw-tarief in rekening in het desbetreffende land? Sinds 1 juli is het mogelijk om je bedrijf aan te melden voor de Unieregeling binnen het éénloketsysteem. Binnen dit systeem kan je per kwartaal je btw-aangifte in één keer regelen.

Buiten de EU

Wanneer jij goederen levert van buiten de EU naar klanten binnen de EU gold er tot voor 1 juli een vrijstelling voor de invoer-btw wanneer de zending minder dan € 22 bedroeg. Helaas: in de huidige situatie is deze vrijstelling komen te vervallen. Als gevolg wordt het voor consumenten dus ook duurder om goederen te kopen buiten de EU. Deze nieuwe regelgeving dient om de verkopen van goederen van binnen en buiten de EU gelijker te behandelen.

immigration emigration

3. Stijging van het minimumloon

De reden van de stijging van het minimumloon is dat de meeste politieke partijen met elkaar eens waren dat het huidige wettelijke minimumloon niet makkelijk van te leven is. Ook zijn er veel uitkeringen gekoppeld aan het minimumloon, waardoor deze ook zullen stijgen. Denk hierbij aan de bijstand, de AOW en de ANW.

4. Corona steunpakketten verlengd

In eerste instantie zouden de steunpakketten op 1 juli aflopen. Toch is er bepaald om de steun deels te verlengen. Ben jij ondernemer? Dan geldt onder andere het volgende voor jou:

  • De TVL (subsidie voor vaste lasten), NOW (loonsteun), TONK (tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) en Tozo (steun voor zzp’ers) worden verlengt met drie maanden.
  • Ontvang jij een Tozo-lening? Dan heb je nu een half jaar langer de tijd om deze terug te betalen. Ook mogen ondernemers later beginnen met het terugbetalen van de aflossing van hun belastingschuld: niet vanaf 1 oktober 2021, maar vanaf 1 oktober 2022 en mogen hier nu langer over doen (niet 3, maar 5 jaar).
  • Goed om te weten: de versoepeling van het urencriterium zoals beschreven in dit artikel wordt niet verlengd na 1 juli.

Wij helpen je graag!

Heb jij nog vragen over de veranderingen sinds 1 juli? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120