De KOR onder de loep

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Dit betekent dat wanneer je in aanmerking komt voor de KOR, je tijdelijk geen btw meer hoeft te berekenen aan jouw klanten en je daarom ook geen btw aangifte meer hoeft te doen. Goed om te weten is dat het een vrijwillige regeling is die voor ten minste drie jaar geldt.

Sinds 1 januari 2020 is de KOR veranderd in btw-regelgeving. Voor 1 januari 2020 was het een belastingvermindering, nu is het een btw-vrijstelling.

De omzetgrens van de KOR

Een belangrijke voorwaarde van de KOR is dat jouw omzet niet meer is dan € 20.000 per jaar (exclusief btw). Maak jij al gebruik van de KOR en overschrijdt jij de omzetgrens? Dan moet je stoppen met de KOR. Dit is eigenlijk de enige reden dat je binnen de drie jaar kan stoppen met de regeling. Je moet gelijk de normale btw-regels weer hanteren. De volgende zaken tellen mee voor de omzetgrens:

Goederen en diensten die normaliter belast zouden zijn met Nederlandse btw. Dit betekent leveringen belast met 21%, 9% of 0% btw en Nederlandse btw die je verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer. Dus bij het bepalen van de omzet telt alleen jouw omzet uit Nederland mee.

Jouw omzet dat is vrijgesteld van btw maar die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten. Andere vrijgestelde omzet telt niet mee voor het bepalen van je omzet voor de KOR.

Is de KOR financieel voordelig?

De kleineondernemersregeling kan een financieel voordeel opleveren wanneer je klanten vooral bestaan uit particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen. Wanneer je bij het gebruik van de KOR je verkoopprijs hetzelfde houdt, zal je marge een stuk hoger zijn! In dit geval is het dus wél interessant.

Toch is de kleineondernemersregeling niet altijd voordelig. Naast dat je geen btw meer hoeft af te dragen, mag je ook geen btw meer terugvragen. Ga voor jezelf dus na of je ieder jaar btw terugkrijgt. Is dit het geval? Denk dan goed na of de KOR voor jou wel interessant is. Overigens wordt de regeling minder interessant wanneer je grotendeels zakelijke klanten hebt. Je inkoopprijs wordt namelijk hoger, omdat je geen btw op inkopen en zakelijke kosten meer mag verrekenen. Wanneer je de marge hetzelfde wil houden, verhoog je de prijs exclusief btw. Dit maakt jouw product voor zakelijke klanten minder interessant.

zzp, KOR, btw aangifte

Aanmelden voor de KOR

Denk je na het lezen van dit artikel dat de regeling interessant voor jou is? Je kan je gemakkelijk aanmelden via de Belastingdienst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat jouw aanvraag uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum binnen is. Wil jij vanaf 1 oktober gebruik maken van de KOR? Zorg dan dat jouw aanvraag binnen is vóór 3 september!

Wij helpen je graag!

Twijfel jij nog of het toepassen van de KOR voordelig is in jouw situatie? Het wordt dan aangeraden om een fiscaal adviseur in te schakelen. Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120