Eenmanszaak of bv: wat is de beste keuze?

Een van de eerste zaken die je moet regelen wanneer je gaat beginnen als ondernemer is het kiezen van een rechtsvorm. De meest voor de hand liggende rechtsvormen als startende ondernemer zijn een eenmanszaak (zzp) en een bv (besloten vennootschap). Maar wat is de beste keuze?

Kies de beste rechtsvorm

Wanneer je gaat kiezen tussen een bv en een eenmanszaak zijn er meerdere factoren die invloed uit kunnen oefenen op het maken van je keuze. Stel jezelf daarom de volgende vragen bij het beslissen van de rechtsvorm van jouw bedrijf:

Belastingadviseur particulier en ondernemer

Hoeveel winst ga je maken?

Als je veel winst gaat maken, is een bv voordelig. Als je hier nog niet zeker van bent, is een eenmanszaak verstandig om te kiezen. Hoe hoog de winst precies moet zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Grofweg ligt dit omslagpunt bij een winst van € 150.000. Verwacht je meer winst te maken? Dan zal een bv waarschijnlijk voordeliger zijn.

Houd er rekening dat wanneer je net gaat starten als ondernemer, je gebruik mag maken van de startersaftrek bij een eenmanszaak. In dit geval zal het omslagpunt een stukje hoger liggen. Als startende ondernemer is het vaak voordeliger om aan de slag te gaan als eenmanszaak (zzp’er).

Hoeveel risico wil je nemen?

Als we verder kijken dan de fiscale voordelen bij een eenmanszaak met een lagere winst en een bv met een hogere winst, komen we al snel uit op de mate van aansprakelijkheid. Het verschil tussen een eenmanszaak en bv:

  • Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat je met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden voor jouw bedrijf.
  • Een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. De bv is aansprakelijk is voor de schulden, dus niet jouw privévermogen. In een risicovolle branche kan een bv extra aantrekkelijk zijn.

Belastingaangifte: eenmanszaak vs. bv

Er is een verschil in het doen van belastingaangifte tussen een eenmanszaak en een bv:

  • Een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting over de winst.
  • Een bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst en over de winstuitkering dividendbelasting (26,9%). Hiernaast moet de bv salaris uitkeren aan de DGA, waarover inkomstenbelasting moet worden betaald.

Verplicht DGA-salaris bij bv

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is iemand die werkzaam is binnen de bv én minimaal 5% van de aandelen heeft. Volgens de Belastingdienst moet het minimumsalaris van een DGA € 47.000 zijn. De reden van deze regel is het voorkomen van belastingontwijking; zonder deze regel kan je jouw salaris namelijk grotendeels uitkeren in dividend, wat slechts tegen 26,9% belast is.

Er zijn manieren om onder deze regel uit te komen. Als startende ondernemer heb je vaak niet genoeg ruimte om € 47.000,- aan loon uit te keren. Geen zorgen! Het enige wat je hoeft te doen is een verzoek tot verlaging bij de Belastingdienst in te dienen.

Van eenmanszaak naar bv?

Verwacht jij dat jouw winst rond of boven het omslagpunt ligt? Dan zou het wel eens fiscaal voordelig kunnen zijn om jouw eenmanszaak om te zetten naar een bv. Of is de winst van jouw bv aan het dalen? Dan kan je deze ook omzetten naar een eenmanszaak.

Twijfel je of het omzetten van de rechtsvorm fiscaal voordelig zal uitpakken? Wij adviseren je hier graag over. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120