De Eindejaarschecklist!

Het jaar 2020 was een hectisch jaar, dat kunnen we niet ontkennen… Toch is het einde weer in zicht! Fiscaal gezien is dit een belangrijke periode om al je fiscale zaken op orde te krijgen en eventueel af te ronden.

Op Prinsjesdag heb je gehoord welke fiscale plannen het kabinet heeft gemaakt voor 2021. Deze plannen kunnen positieve en/of negatieve gevolgen met zich meebrengen, dit is geheel afhankelijk van jouw situatie. Bovendien zijn er enkele zaken die in de loop van de jaren zullen veranderen.

Checklist belasting

Checklist

Om jullie helemaal voor te bereiden op het nieuwe jaar hebben wij een eindejaarschecklist gemaakt.

Deze lijst geeft je een overzicht zodat je kan kijken of je dingen over het hoofd hebt gezien of ergens toch nog eens goed naar wilt kijken.

Houd er rekening mee dat het doorlopen van de stappen enige tijd kan kosten, wacht daarom niet te lang!

 • Stel de aankoop van een starterswoning uit tot 2021.

  Ben jij tussen de 18-35 jaar en ben je van plan een woning te kopen? Dankzij de wijzigingen omtrent de overdrachtsbelasting krijg je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, welke nu 2% over de koopsom is. Kijk goed of je voldoet aan de voorwaarden! Voldoe je aan deze voorwaarden? Stel de aankoop dan uit tot 2021.

 • Koop/levering beleggingsvastgoed voor 1/1/2021.

  Ook het tarief van de overdrachtsbelasting gaat veranderen. Nu zijn er nog twee soorten: het standaardtarief (6%) en het verlaagde tarief (2%). Het verlaagde tarief geldt voor woningen ongeacht de functie (hoofdverblijf of belegging). In 2021 gaat dit tarief naar 8% voor beleggingspanden. Dus ben jij van plan een beleggingspand te kopen? Wij adviseren dan om dat dit jaar nog te doen! Ook het tarief voor overig vastgoed wordt gewijzigd van 6% naar 8%, hiervoor geven we hetzelfde advies!

 • Doe vooruitbetaling op hypotheekrente en partneralimentatie (aftrek tegen 46% i.p.v. tegen 43%).

  De reden dat deze tussen de checklist staat, is omdat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren wordt beperkt. Om de aftrekmogelijkheden te optimaliseren is het verstandig om een vooruitbetaling van je hypotheekrente te doen. Hetzelfde verhaal geldt ook voor de partneralimentatie. Zo zorg je ervoor dat de aftrek gemaximaliseerd kan worden!

 • Let op de vermogensgrens voor toeslagen!

  Wanneer je op 1/1/2021 meer bezit dan de vermogensgrens van een bepaalde toeslag, vervalt het recht op toeslag voor het hele jaar. Dus kom je vermoedelijk nét boven deze vermogensgrens uit, dan is het slim om wat geld uit te geven. Een idee is om geld uit te geven aan iets wat een aftrekpost vormt in box 1. In dat geval verlaag je jouw belastbare inkomen én heb je recht op toeslagen, dubbel voordeel dus!

 • Woon je samen? Regel fiscaal partnerschap!

  Voldoe je nog niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap, maar wil je wel van de voordelen profiteren? Dan heb je nog t/m 31 december 2020 om dit te regelen!

 • Pensioentekort? Doe een storting in bancaire lijfrente!

  Wanneer je pensioentekort aantoonbaar is, dan kan je deze storting ter aanvulling aftrekken van de belasting. Wanneer je dit in de aangifte van 2020 wil aftrekken, moet je deze storting voor 31 december 2020 doen! De hoogte van dit aftrekbare bedrag hangt af van je jaar- en reserveringsruimte.

 • Stort extra in je spaarhypotheek.

  Dit kan dubbel voordeel opleveren! Ten eerste is de rente op de spaarhypotheek vaak hoger dan op de gewone spaarrekening. En ten tweede bespaar je ook belasting in box 3, wanneer je totale vermogen hoger is dan de vrijstelling.

 • Verhuur je woning pas na 1/1/2021.

  Ben je verhuisd naar een nieuwe woning en denk je eraan om je oude woning (die te koop staat) te verhuren? Wacht hier dan mee tot het nieuwe jaar! Het gevolg is dus dat je huis op 1 januari nog in box 1 zit, waardoor het de rest van het jaar ook niet in box 3 belast wordt.

 • Heb je je huis verkocht mét overwaarde? Sleuteloverdracht na 1/1/2021!

  Heb je je huis verkocht met overwaarde én heb je nog geen ander huis gekocht? In dat geval kan het slim zijn om de notariële sleuteloverdracht na 1 januari 2021 te plannen, zo bespaar je vermogensbelasting. Het is belangrijk om in dit geval het heffingsvrije vermogen in de gaten te houden. Het heffingsvrije vermogen zal per 2021 €50.000 euro bedragen als je geen fiscaal partner bent en €100.000 indien je wel fiscaal partner bent.

  Bezit je al meer dan het heffingsvrije vermogen of bezit je na het ontvangen van de overwaarde meer dan het heffingsvrije vermogen? In dat geval is het slim om de notariële sleuteloverdracht na 1 januari 2021 te plannen. Hierdoor bespaar je op vermogensbelasting of hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

  Kom je na ontvangst van de overwaarde niet boven het heffingsvrije vermogen uit? In dat geval heeft het uitstellen van de notariële sleuteloverdracht geen effect op de vermogensbelasting.

Wij helpen je graag!

Heb je alle punten van de eindejaarschecklist doorlopen, maar nog vragen over bepaalde zaken? Wij helpen je graag verder! Neem contact met op ons via onderstaande gegevens en dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Contactformulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120