Eindejaarstip 2 – Huis en hypotheek

Je kunt er voor 31 december 2019 op verschillende manieren nog voor zorgen dat je belasting kunt besparen in 2020. De BelastingBespaarders geeft je de komende tijd een aantal tips om volgend jaar belasting te besparen. Onze tweede tip gaat over je huis en de hypotheek.

overdrachtsbelasting-hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek

Het kan een goed idee zijn om voor 1 januari 2020 extra af te lossen op je hypotheek, dit zorgt er namelijk voor dat je vermogen in box 3 lager wordt. Dit betekent uiteraard dat je minder belasting over je vermogen hoeft te betalen. Daar komt nog bij dat de rente die je betaalt over jouw hypotheek hoger is dan de rente die je ontvangt over jouw spaargeld, fiscaal gezien dus een goede zet.

Het is zelfs mogelijk dat het rentepercentage van jouw hypotheek lager wordt, vanwege het feit dat de hypotheekschuld lager wordt ten opzichte van de waarde van de woning. Het is interessant om dit eens na te vragen bij jouw hypotheekadviseur of bank.

Dit betekent niet dat je nu gelijk zomaar een bedrag moet aflossen van je hypotheek. Kijk eerst goed in de hypotheekvoorwaarden. Bij de meeste banken mag je namelijk maar 10% of 20% boetevrij aflossen. Los je meer af, dan betaal je een boete, vanwege de rente-inkomsten die de bank mist.

De hypotheek oversluiten

Als je het plan hebt om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker en jouw inkomen is hoger dan €68.500,-, dan is het verstandig om dit nog in 2019 te doen. Het is namelijk gebruikelijk dat je een boete moet betalen aan jouw huidige geldverstrekker, vanwege de misgelopen rente-inkomsten. Deze boete is in 2019 nog voor 49% aftrekbaar, maar vanaf 2020 gaat dit geleidelijk dalen tot 37,1% in 2023. In 2020 is dit percentage al 46%.

Koop een huis in 2019 en verkoop een huis in 2020

Ben je van plan een huis te kopen en deze (gedeeltelijk) te bekostigen met eigen geld? Dan is het verstandig om dit nog in 2019 te doen, omdat je anders belasting moet betalen als dit geld op 1 januari 2020 op jouw bankrekening staat. Dit betekent wel dat je in 2019 nog naar de notaris moet gaan en de sleutel van je woning moet ontvangen.

Aan de andere kant, is het juist weer verstandig om een huis te verkopen na 1 januari 2020. Aangezien de overwaarde van de woning op 1 januari 2020 dan niet op jouw bankrekening staat en je er dus geen belasting over hoeft te betalen.

Verhuur je woning pas na 1 januari 2020

Ook als je van plan bent om je woning te gaan verhuren, is het verstandig om dit pas na 1 januari 2020 te gaan doen. Wanneer je jouw woning gaat verhuren, wordt deze namelijk als een beleggingsobject gezien en dat betekent dat jouw woning van box 1 naar box 3 verplaatst. Dit heeft al gevolg dat je belasting moet betalen over de waarde van je woning minus de hypotheekschuld. Als je na 1 januari 2020 pas de woning gaat verhuren, voorkom je dat er op 1 januari een woning in box 3 op jouw balans staat en je het eerste jaar dus geen belasting over jouw verhuurde woning hoeft te betalen. Een goede redenen dus om nog even te wachten.

De BelastingBespaarders helpt je graag met het besparen van belasting. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 voor een vrijblijvende kennismaking.