De familiebank: lenen binnen familie doe je zo!

Wil jij je kind graag helpen bij het financieren van een woning, maar ben je er nog niet over uit hoe je dit het beste kan aanpakken? Wellicht is de familiebank iets voor jou! Dit artikel is gewijd aan de familiebank. Lees dus vooral verder!

Wat is de familiebank precies? Als je van de term uit zal gaan is dit bedoeld om familieleden te helpen. Dit klopt, maar het hoeft niet per se familie te zijn. Het is namelijk ook mogelijk om geld uit te lenen aan mensen die helemaal geen familie zijn.

Toch wordt de familiebank voornamelijk gebruikt om als ouder geld uit te lenen aan je kinderen, om ze te helpen bij het financieren van een woning.

Wat maakt de familiebank fiscaal voordelig?

De familiebank is eigenlijk een win-winsituatie. Ten eerste is de rente voor de geldlener aftrekbaar. En anderzijds is het voor de geldschieter voordelig, omdat deze meer geld (rente) ontvangt dan wanneer je dit op een spaarrekening laat staan, zeker met de huidige lage spaarrente!

De lening moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om de rente aftrekbaar te maken:

De rente moet marktconform zijn

De lening moet binnen 30 jaar worden afgelost

De voorwaarden moeten schriftelijk zijn vastgelegd

Hoe hoog mag de rente zijn?

Juist omdat de rente aftrekbaar is voor de lener en niet wordt belast bij de geldschieter, wordt er bij de familiebank vaak gerekend met een hoge rente. Maar hoe hoog die rente mag zijn, is vaak een discussiepunt. Een eerder genoemd punt is dat de rente marktconform moet zijn. De Belastingdienst accepteert vaak een marge van 25%. Dus wanneer de bank een rente vraagt van 6%, kan je via de familiebank rekenen met een percentage van 7,5%.

Let wel op:

Word je geholpen om je woning te financieren via de familiebank? Maar heb je daarnaast ook nog een lening lopen bij een hypotheekverstrekker? Het kan dan het geval zijn dat je minder kan lenen bij deze hypotheekverstrekker. In andere woorden: het is niet zo dat je via de familiebank een te hoge financiering van je woning rond kan krijgen!

Wij helpen je graag!

Heb jij vragen met betrekking tot de familiebank? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120