Fiets van de zaak, zo regel je dat

Fietsen naar werk wordt steeds populairder, met name op een elektrische fiets. Logisch ook, er zijn genoeg redenen om te fietsen. Denk aan de stijgende benzineprijzen, milieuvriendelijk reizen of toekomen aan wat beweging na zo’n kantoordag. Als goede werkgever wil je jouw werknemers graag binden door middel van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Een auto van de zaak is al vrij normaal, maar waarom dan geen (elektrische) fiets van de zaak?

Fiets van de zaak voor werknemers

Als werkgever kan je op verschillende manieren een fiets van de zaak aanbieden:

  1. Je geeft een vergoeding voor de aanschaf van de fiets
  2. Je geeft de fiets aan jouw werknemer
  3. Jij stelt een fiets ter beschikking
fiets van de zaak

Bij de eerste twee situaties word de werknemer eigenaar van de fiets. In dat geval wordt de fiets of de vergoeding gezien als loon, hierover betaalt jouw werknemer belasting. Bij de derde situatie blijft je als werkgever eigenaar van de fiets, maar mag jouw werknemer deze onbeperkt gebruiken.

Fietsbijtelling

Wanneer je de fiets onbeperkt ter beschikking stelt, mag jouw werknemer deze dus ook privé gebruiken. De Belastingdienst noemt dit voordeel loon in natura, daarom wordt er 7% bijtelling gerekend over de aanschafwaarde van de fiets. Over deze fietsbijtelling van 7 procent moeten werknemers belasting betalen (het normale tarief). Eigenlijk kan je een fiets van de zaak dus vergelijken met een auto van de zaak. Het grote verschil is dat de fietsbijtelling altijd moet worden betaald, ook wanneer de fiets enkel voor woon-werkverkeer gebruikt wordt.

Rekenvoorbeeld

Stel je voor, je biedt een fietsplan aan. Jouw werknemers mogen gebruik maken van een elektrische fiets met een aanschafprijs van €2500. Klinkt goed, maar wat gaan ze er over betalen? De bijtelling over de fiets is (7% op €2500) €175 per jaar. We gaan er in dit voorbeeld van uit dat het inkomen in de eerste schijf valt, in 2022 is het belastingtarief 37,07%. Jouw werknemer betaalt jaarlijks over het gebruik van de fiets €64,87 (dit komt neer op circa €5,40 per maand).

Geen reiskostenvergoeding meer

Zoals je kan zien in het voorbeeld hierboven is het grote voordeel dat jouw werknemers voor een hele lage prijs een (elektrische) fiets krijgt, die hij of zij ook privé mag gebruiken. Denk aan ritjes naar de supermarkt of fietstochten, alles mag. Maar een nadeel kan zijn dat jouw werknemers geen onbelaste kilometervergoeding meer ontvangt voor woon-werkverkeer.

Aftrekbare kosten werkgever

Omdat jij als werkgever de fiets voor jouw werknemer betaalt, mag je kosten aftrekken van de winst. Dit doe je door middel van afschrijving. Maar ook de btw is in sommige gevallen aftrekbaar voor maximaal € 130, je moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je koopt (of leaset) voor de eerste keer een fiets voor jouw werknemer
  • je keert geen andere vergoedingen voor woon-werkverkeer uit (zoals kilometervergoeding)
  • jouw werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor de fiets

Hulp bij jouw belastingen?

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120