Fiscale eindejaarstips 2021!

Het einde van 2021 is weer in zicht. Wij zijn erg benieuwd wat 2022 ons weer gaat brengen en kunnen niet wachten om te proosten op het nieuwe jaar. Maar voordat dit zo ver is, is het weer tijd voor de fiscale eindejaarstips van 2021! Na het volgen van deze tips zal je het jaar fiscaal voordelig afsluiten. In dit artikel zetten wij op een rij wat je voor het einde van het jaar nog kan regelen, succes!

eindejaarstips 2021

Inkomstenbelasting

Het betalen van belasting is niet erg, maar zorg er wel voor dat je alle aftrekposten zo goed mogelijk benut! Soms kan het daarom voordelig zijn om sommige uitgaven in 2021 nog te doen.

Betaal dit jaar nog je studiekosten!

Volg jij een studie? Zorg dan dat je in 2021 hier al zo veel mogelijk voor betaalt. Als je aan de eisen voldoet, mag je deze namelijk nog aftrekken. Vanaf 2022 vervalt de aftrekpost studiekosten en komt het STAP-budget in de plaats. Lees er meer over in dit artikel.

Ondernemers: maak optimaal gebruik van de investeringsaftrek.

Je hebt mogelijk recht op de KIA, ofwel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, wanneer je in 2021 meer dan € 2.400 investeert. De KIA is een extra aftrek op de winst, deze is afhankelijk van het bedrag dat is geïnvesteerd in het jaar. Heb jij investeringen op de planning staan? Kijk dan of het voordelig is om deze in 2021 nog te doen.

Vermogensbelasting

Vermogend zijn is leuk, behalve op 1 januari! Dan heb je het liefst zo min mogelijk box 3 vermogen. Dit is namelijk de peildatum waarop de vermogensheffing is gebaseerd. Het kan dus fiscaal voordelig zijn om jouw box 3 vermogen te verlagen. Dit kan op verschillende manieren:

Doe een dure aankoop; misschien wel jouw droomauto?

Heb jij grote uitgaven op de planning staan? Droom jij bijvoorbeeld al een tijd over een bepaalde auto? Overweeg dan om deze dit jaar nog te kopen!

Benut de (verhoogde) schenkingsvrijstelling!

In verband met corona zijn in 2021 de schenkingsvrijstellingen eenmalig verhoogd met € 1.000. Dit betekent dat je aan je kind € 6.604 belastingvrij mag schenken. Bij overige ontvangers komt dit uit op € 3.244. Wil jij jouw kinderen of kleinkinderen wat extra’s geven? Benut deze schenkingsvrijstelling dan! Dubbel het voordeel, want zo verlaag jij ook jouw box 3 vermogen.

Los extra af op je hypotheek.

Ook extra aflossen op je hypotheek is een optie om jouw vermogen te verlagen. Voordat je dit doet is het verstandig om te overleggen met een hypotheekadviseur. Ook moet je in de gaten houden dat je niet te veel aflost, anders kan je een boete ontvangen. De boeterente is wel weer aftrekbaar!

Pensioengat? Vul deze aan!

Bouw je al een tijd niet genoeg pensioen op? Je bent niet de enige; veel Nederlanders hebben een pensioengat. Wil je jouw pensioen aanvullen? Via de jaarruimte kan je dit doen! Doe je dit voor 2022? Dan is dit dubbel fiscaal voordelig! Enerzijds mag je het geld dat je erin stopt aftrekken van de inkomstenbelasting; anderzijds verlaag je jouw vermogensbelasting!

Wij helpen je graag!

Wil jij advies over de fiscale eindejaarstips van 2021? Wil jij weten wat het voordeligst is in jouw specifieke situatie? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120