Huis kopen met erfpacht: fiscaal aftrekbaar

Wanneer je een eigen woning koopt waar erfpacht op rust, wordt je géén eigenaar van de grond waar jouw huis op staat. Koop je een huis in Amsterdam? Dan is er een grote kans dat je te maken krijgt met erfpacht. Wat je waarschijnlijk wel is opgevallen, is dat de prijs voor huizen waarop erfpacht rust vaak lager zijn dan woning zonder erfpacht. Dit is ook een logisch gevolg, want je betaalt jaarlijks een soort huur (pacht) aan de eigenaar (vaak de gemeente): de erfpachtcanon. Het voordeel is dat de erfpachtcanon fiscaal aftrekbaar is.

erfpacht

Erfpacht fiscaal aftrekbaar

Koop jij een huis met erfpacht, dan betaal je dus jaarlijks de erfpachtcanon (je kan er ook voor kiezen om de canon maandelijks te betalen). De periodieke kosten voor de erfpacht is aftrekbaar van jouw belastbare inkomen, net zoals de hypotheekrente die je betaalt. Je geeft deze kosten in de belastingaangifte op bij “aftrekbare kosten eigen woning” – periodieke betalingen.

Hoeveel erfpacht betaal je?

Je bent jaarlijks ongeveer 5% van de grondwaarde kwijt aan erfpacht. Is de grondwaarde van jouw woning €50.000? Dan ben je per jaar dus een bedrag van €2.500 aan erfpachtcanon kwijt. Let hierbij wel op dat de grondwaarde niet vast staat en, met name in stedelijke gebieden, kan dit jaarlijks nogal stijgen. Vaak staat de erfpachtcanon vast voor een bepaalde periode (tussen de 50 en 100 jaar, maar dit kan ook korter zijn). Is dit tijdvak voorbij? Grote kans dat de erfpachtcanon meestijgt met de grondwaarde van dat moment. Als alternatief zou je de erfpacht kunnen vastzetten, zo is het kostenplaatje voor de toekomst een stuk zekerder.

Erfpacht afkopen: voor- en nadelen

Je kan er soms ook voor kiezen om de erfpacht af te kopen. Maar is dit slim? Je kan de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Ten eerste is het goed om te weten dat wanneer je de erfpacht afkoopt, dit niet meer aftrekbaar is van je belastbare inkomen. Sluit jij een lening af om de erfpacht af te kopen? Dan is de rente over deze lening wel fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van het afkopen van de erfpacht is dat je niet meer verplicht bent om jaarlijks de erfpachtcanon te betalen. Ook weet je dat wanneer de grondprijzen in jouw regio stijgen, de erfpachtcanon niet kan worden verhoogd.

Wij helpen je graag!

Koop jij een woning waar erfpacht op rust? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen bij het kopen van een huis? Bij het kopen van een eigen woning kan het verstandig zijn om een belastingadviseur in te schakelen. Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

Bel ons:

020 – 2170120

WhatsApp ons: