Huizenprijzen stijgen door schenking ouders

De huizenprijzen zullen verder stijgen, omdat de belastingvrije schenking van ouders steeds vaker wordt gebruikt om te overbieden op een huis. De exacte vrijstelling die je eenmalig belastingvrij mag schenken voor het kopen van een huis is € 103.643Hier vind je alle schenkingsvrijstellingen.

In de jaren voor 2017 was dit ‘slechts’ € 50.000. De reden van deze verhoging was de vorige economische crisis, met het idee om starters uit de schulden te helpen.

Een nieuwe woning

De regeling is niet meer nodig

Volgens Rabobank-economen is dit nu niet meer nodig en zien ze het liefst af van deze regeling. Dit bedrag wordt nu namelijk vooral gebruikt om te overbieden, wat de huizenprijzen verder omhoog drijven. Bovendien loopt de staat ongeveer € 190 miljoen schenkbelasting per jaar mis, naar schatting van het ministerie van Financiën.

Lagere stijging door afschaffing schenkingsvrijstelling

Volgens Nic Vrieselaar (woningsmarkteconoom RaboResearch) zal de huizenprijs vanaf eind 2020 dalen en dit zal zich voortzetten in 2021. Maar een hele grote daling zal het niet worden. Een paar procent zal niet zo veel doen tegen de hoge huizenprijzen. Maar wat maakt die huizenprijzen nu zo hoog? Dit is te danken aan schaarste, ruimere leennormen en een lage rente.

De kleine daling wordt veroorzaakt door de komst van het corona virus. Het virus zal resulteren in een economische crisis waar helaas veel mensen hun baan zullen verliezen. Met name starters die het moeilijk zullen krijgen. Zij hebben vaak nog een flexibel contract en hebben de grootste kans om ontslagen te worden.

Bovendien krijgen starters naast concurrentie van andere starters met een hoger salaris, ook concurrentie van starters met een schenking. Door die schenking van hun ouders kunnen zij meer bieden, wat de huizenprijzen weer opdrijft. “Dat is zuur voor mensen die minder vermogende ouders hebben”, aldus Vrieselaar. Naar verwachting zullen de huizenprijzen minder stijgen wanneer de regeling zal worden afgeschaft.

Woningmarkt afhankelijk van ontwikkeling coronavirus

Of de twijfel af zal nemen, waardoor er weer meer vraag en aanbod op de woningmarkt zal komen, is afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Wanneer er een vaccin of een medicijn op de markt zal komen, zal de werkloosheid afnemen wat ook positief is voor de woningmarkt. Maar wanneer dit niet het geval is, zal de schade op de woningmarkt erg groot worden en zal dit resulteren in een grote, slepende crisis.

Wil je meer weten over schenkbelasting? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? De BelastingBespaarders kijkt graag mee. Wil je meer over ons weten? Vul dan het contactformulier in of neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2170120.