Verbeter je belastingaangifte via de inkeerregeling

Heb jij in de afgelopen jaren niet jouw volledige binnenlands en buitenlands vermogen aangegeven bij de Belastingdienst? Denk hierbij aan een erfenis, beleggingen, buitenlandse bankrekening of een tweede huis. Grote kans dat je in dit geval te weinig belasting hebt betaald. Dit kan zowel per ongeluk of opzettelijk zijn gedaan. Je kan deze fout herstellen.

Inkeerregeling

De inkeerregeling is een regeling voor belastingplichtigen in Nederland. Via deze regeling kan je achteraf de aangifte vrijwillig verbeteren. Op deze manier ontvangt de Belastingdienst alsnog de juiste gegevens, betaal jij niet te weinig belasting én kan je, zonder schuldgevoel, genieten van jouw vermogen/inkomen.

Wanneer mag je de inkeerregeling toepassen?

Krijg je toch niet zo’n goed gevoel van jouw verzwegen inkomen, erfenis of vermogen, pas dit dan aan. Zolang de Belastingdienst nog niet van dit vermogen af weet, mag je de aangifte nog vrijwillig verbeteren. Heeft de Belastingdienst wel al vragen gesteld of is er al een onderzoek aangekondigd? Dan ben je helaas te laat voor de inkeerregeling en moet je volledige openheid van zaken geven.

Hoe doe je de vrijwillige verbetering?

In sommige gevallen kan je de aangifte nog wijzigen. Dit kan je checken door in te loggen bij Mijn Belastingdienst. Kan je de aangifte niet meer wijzigen? Dan gebruik je het formulier Melding vrijwillige verbetering. Deze vul je in, print je uit, onderteken je en verstuur je naar de Belastingdienst.

Is de inkeerregeling nog wel interessant?

Steeds meer landen wisselen informatie met elkaar uit en de Belastingdienst let steeds actiever op belastingontduiking. Ook wordt er verwacht dat in de toekomst jouw crypto’s (denk aan bitcoin, ethereum) zichtbaar zullen zijn bij de Belastingdienst. Dus heb jij een buitenlandse bankrekening verzwegen voor de Belastingdienst? Of heb jij jouw crypto portefeuille niet opgegeven? De kans zit er dan dik in dat jouw verzwegen inkomen of vermogen op het spoor komt, wat kan leiden tot hoge boetes of een strafrechtelijke vervolging.

Doe jij binnen twee jaar een vrijwillige verbetering? Dan scheelt dit je een vergrijpboete. Wacht jij langer dan twee jaar met de vrijwillige verbetering? Dan krijg je wel een vergrijpboete, maar gelden verzachtende omstandigheden. Sinds 2020 is de inkeerregeling aanzienlijk beperkt. Voor mensen met verzwegen vermogen is de regeling zo goed als afgeschaft, het gaat hier om box 2 (aanmerkelijk belang) en box 3 (sparen en beleggen). Toch zorgt inkeren meestal wel voor strafverminderende omstandigheid. Dit kan dus zorgen voor een lagere boete.

De inkeerregeling toepassen

Wij helpen je graag!

Inkeren (vrijwillig verbeteren van de belastingaangifte) kan gevolgen hebben op jouw financiële situatie. En juist daarom is het belangrijk dat het contact tussen jou en de Belastingdienst goed verloopt. Wil jij hulp bij de inkeerregeling? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120