De 30% regeling vervalt: fiscale gevolgen

De 30% regeling is een belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers met een maximale looptijd van 5 jaar. Als zij aan de voorwaarden voldoen, hoeven zij over maximaal 30% van hun inkomen geen belasting te betalen. Ook is box 2 en box 3 vrijgesteld van belasting. Dit maakt het erg aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers om in Nederland te gaan werken. Maar wat zijn de belastinggevolgen als de 30% regeling na 5 jaar vervalt? In dit artikel leggen wij het uit.

Belastingaangifte zonder 30% regeling

Na 5 jaar vervalt de 30% regeling dus. Dit is niet het einde van de wereld, vanaf nu word je hetzelfde belast als de meeste inwoners in Nederland. Er zal dus het een en ander veranderen in de belastingaangifte. De belastingvoordelen vervallen namelijk wanneer de 30% regeling niet meer van toepassing is.

Geen belastingvrije vergoeding meer: lager nettoloon

Als de 30% regeling vervalt, mag een deel van het loon niet langer onbelast worden uitbetaald. Met als gevolg dat het nettoloon van de werknemer een stuk lager zal uitvallen. In onderstaande tabel geven wij een voorbeeld van het verschil van het nettoloon. Hier gaan we uit van een jaarsalaris van €80.000 in 2022. Zoals je ziet is het verschil tussen iemand met en zonder 30% regeling aanzienlijk. In dit voorbeeld scheelt het meer dan €12.000 op jaarbasis.

Met 30% regelingZonder 30% regeling
Bruto salaris80.00080.000
Belastingvrije vergoeding (30%)24.000n.v.t.
Belastbaar inkomen56.00080.000
Belasting16.82629.239
Netto salaris€63.174€50.761

Geen partieel buitenlands belastingplichtige meer

Een ander voordeel van de 30% regeling is dat je gezien wordt als partieel buitenlands belastingplichtige. Maar bij het aflopen van de 30% regeling, vervalt de partiële buitenlandse belastingplicht ook. Vanaf nu wordt je gezien als binnenlands belastingplichtige en moet je het gehele wereldinkomen opgeven.

Kom je boven de vermogensvrijstelling uit (in 2022 €50.650 per persoon)? Dan moet je belasting betalen over sparen en beleggen (box 3). Heb jij een tweede woning, aandelen, crypto’s, nft’s of andere beleggingen? Dit moet je nu dus ook allemaal opgeven. Anderzijds mag je schulden aftrekken, denk aan een studieschuld of hypotheek op een tweede woning. Ook betaal je na het vervallen van de 30% regeling belasting over aanmerkelijk belang (box 2).

Gevolgen voor fiscaal partners

Als jouw 30% regeling afloopt, kan dit ook gevolgen hebben voor de belastingaangifte van jouw fiscaal partner. Als fiscaal partners mag je het vermogen namelijk onderling verdelen. In het geval dat één van jullie gebruik maakt van de 30% regeling is het dan ook verstandig om al het vermogen te plaatsen bij deze partner. Vervalt de 30% regeling? Dan mogen jullie nog steeds het vermogen verdelen, maar zullen jullie moeten kijken naar een andere optimale verdeling.

Fiscaal partner

Hulp bij de belastingaangifte

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw belastingaangifte nu de 30% regeling is vervallen? Wij helpen je natuurlijk graag bij het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120