Jouw fiscale woonplaats bepalen

De bepaling van jouw fiscale woonplaats kan soms discussies met de Belastingdienst opleveren. Jouw fiscale woonplaats bepaalt meestal in welk land je belastingplichtig bent. De Belastingdienst kijkt bij de bepaling van iemands woonplaats alleen naar de Nederlandse omstandigheden. Het beperkte hieraan is dat ieder land zijn eigen regels kent. In dit artikel lees je meer over de fiscale woonplaats en het voorkomen van dubbele belasting.

Waar ben je fiscaal inwoner?

Wil jij weten of je fiscaal inwoner bent van Nederland? De Belastingdienst kijkt naar verschillende ‘omstandigheden’, er zijn dus geen objectieve criteria. De volgende zaken zijn belangrijke omstandigheden om te bepalen wat jouw fiscale woonplaats is:

  • Het adres waar je de meeste tijd doorbrengt.
  • Waar jouw partner en gezin woont.
  • Waar je werkt, sport, boodschappen doet, etc.
  • Het land waar je verzekerd bent en waar jouw huisarts is gevestigd.
  • Ook waar jouw kinderen naar school gaan is van invloed op de fiscale woonplaats.
  • Bekijk hier meer omstandigheden.

Voorkom dubbele belasting!

Dus is Nederland jouw fiscale woonplaats? Dan wil Nederland belasting heffen over jouw gehele wereldinkomen. Dit gaat dus ook over jouw inkomen over buitenlandse werkzaamheden. Toch ontstaan er vaak situaties waarbij twee landen belasting willen heffen, omdat je volgens de wet van beide landen belasting over bepaald inkomen en/of vermogen moet betalen.

Wordt er bij jou dubbele belasting geheft? Wij helpen je graag om dubbele belasting te voorkomen. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120.

Een goed voorbeeld hiervan is de vakantiewoning. Wanneer je een fiscaal inwoner in Nederland bent, ben je in Nederland zogenaamd ‘onbeperkt belastingplichtig’. Aan de andere kant is het voor een land vaak voldoende om belasting te heffen over onroerend goed of ander vermogen dat in dat land is gelegen. Hier ben je dan ‘beperkt belastingplichtig’. Beide landen willen dus belasting heffen over jouw vakantiewoning. Gelukkig hebben we hier de belastingverdragen tussen de verschillende landen voor. Zo’n belastingverdrag gaat boven de Nederlandse wet.

Binnen een jaar weer terug naar Nederland?

Heb jij minder dan een jaar buiten Nederland gewoond en had jij in deze periode wel Nederlands inkomen? Dan is er een grote kans dat je belast wordt alsof je het hele jaar in Nederland hebt gewoond. Deze bepaling is bekend onder de naam woonplaatsfictie. Hier wordt goed gekeken of er een band is tussen jou en het land waar je tijdelijk woonde. Dit kan voorkomen wanneer jij bijvoorbeeld door jouw baas wordt uitgezonden naar het buitenland en hier voor een korte periode moet wonen.

Naast dat de woonplaatsfictie in leven is geroepen om onzekerheid over de woonplaats te voorkomen, voorkomt het dat mensen voor een korte periode naar het buitenland verhuizen om de Nederlandse belasting te ontlopen.

Wij helpen je graag!

Heb jij problemen met het bepalen van je fiscale woonplaats en wil jij dubbele belasting voorkomen? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens om de mogelijkheden te bespreken.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120