Tijd voor de laatste btw-aangifte van 2021

Ben jij zzp’er of freelancer? Grote kans dat jij jouw btw-aangifte (aangifte omzetbelasting) per kwartaal moet indienen. Het einde van 2021 is in zicht, wat ook betekent dat jij bijna jouw laatste btw-aangifte van het jaar moet doen. De hele maand januari heb je de tijd om jouw btw-aangifte over kwartaal 4 in te dienen én te betalen. Maar wacht hier niet te lang mee; het kan zo zijn dat deze btw-aangifte net iets anders is dan normaal door de btw-correcties. In dit artikel leggen wij je uit wanneer je hier mee te maken krijgt.

Heb jij vragen over de btw-aangifte of kan je wel wat hulp gebruiken? Wij nemen de aangifte voor je uit handen en dienen de complete aangifte voor je in. Vul ons contactformulier in of bel ons op 020 – 2170120.

Btw-correctie voor de zakelijke auto

Het kan zo zijn dat je iets langer bezig bent met de btw-aangifte voor het laatste kwartaal dan normaal. Je moet namelijk niet vergeten om de btw-correcties door te voeren indien dit nodig is. Dit is het geval wanneer je bepaalde zakelijke kosten ook privé gebruikt.

Een goed voorbeeld is het gebruik van jouw zakelijke auto. Al de btw die je hebt betaald over de aanschaf, onderhoud en gebruik is volledig aftrekbaar in de voorbelasting, mits je de auto ook alleen zakelijk rijdt. Let hier op dat woon-werkverkeer ook gezien wordt als privégebruik voor de btw. Heb je de auto toch deels privé gereden? Dan moet je voor dit deel een correctie toepassen in de btw-aangifte over kwartaal 4. Het is logisch dat niet iedereen het precieze privégebruik bijhoudt. Ga dan uit van 2,7% van de catalogusprijs (incl. btw) en 1,5% voor oudere auto’s (5 jaar in de onderneming).

BUA-correctie bij geschenken

Heb jij wel eens een geschenk gedaan aan relaties en personeel dat zij privé gebruiken? Check dan per relatie en medewerker of dit meer is dan €227,- exclusief btw. Is dit het geval? Dan moet je de btw, als je die in aftrek hebt genomen, corrigeren in de btw-aangifte van kwartaal 4. Dit wordt ook wel de BUA-correctie genoemd (Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting).

Hulp bij jouw btw-aangifte

Natuurlijk kunnen wij je helpen bij het indienen van een juiste btw-aangifte. Dus heb je vragen over de btw of een ander belasting gerelateerd onderwerp? Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120