Lage spaarrente: wat zijn de alternatieven?

Op dit moment staat de spaarrente erg laag. Een grote oorzaak is het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Deze bank houdt de rentes laag om de economie te ondersteunen. Het maakt sparen minder aantrekkelijk dan dat het voorheen was en stimuleert mensen om geld uit te geven. Wellicht heb je weleens overwogen om iets anders met je geld te doen? In dit artikel bespreken wij vier alternatieven hoe jouw spaargeld nog iets kan opleveren.

Belastingvrij vermogen 2020

1. Los je hypotheek af.

Heb je voldoende spaargeld en weet je zeker dat je dit geld in de toekomst niet nodig hebt? Dan is het slim om met dit geld je hypotheek af te lossen. Sparen levert je op het moment weinig op, terwijl je voor een hypotheek een stuk meer rente betaalt. Het is dus voordelig om spaargeld in jouw hypotheek te steken.

Wel is het altijd verstandig om dit vooraf te bespreken met een financieel adviseur.

2. Los dure leningen af.

Leningen kosten je vaak veel geld. De rente die je betaalt op een lening is in ieder geval een stuk hoger dan dat de rente over je spaargeld je oplevert. Waarom zou je ze dan niet aflossen met het geld dat je achter de hand hebt? Je bespaart rente én de vermogensrendementsheffing in box 3.

3. Vul je pensioen aan.

Vooral als je aan kunt tonen dat je een pensioentekort hebt, is deze optie interessant. Indien je een pensioentekort hebt, dan mag je een bedrag voor lijfrente opzij zetten. Dit bedrag is aftrekbaar van jouw belastbare inkomen. Als de toekomstige pensioenuitkeringen lager belast zijn, dan waartegen de lijfrentepremies nu worden afgetrokken dan is dit een interessante optie. Het maximaal aftrekbare bedrag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hier kan je zien wat dit voor jou is.

4. Ga beleggen.

Maar let hier wel op dat het een risicovolle optie is. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement mogelijk kan zijn. Wanneer je belegt in een groenfonds, dan kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Deze worden ook wel groene beleggingen genoemd.

Kan jij wel wat hulp gebruiken als het aankomt op jouw spaargeld? Of heb je andere belastinggerelateerde vragen? De BelastingBespaarders helpt je graag met het besparen van belasting. Wil je meer over ons weten? Vul dan het contactformulier in of neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2170120.