Fiscale eindejaarstip 2022 #1

Maak dit jaar gebruik van de jubelton!

Als je snel bent, kan je nog gebruik maken van de jubelton. Officieel wordt de schenking eigen woning (beter bekend als de jubelton) pas afgeschaft in 2024. Maar vanaf 1 januari 2023 wordt de vrijstelling gelijkgesteld aan de eenmalige vrije schenking van ouder op kind (€27.231). Het enige verschil hiertussen in 2023 is dat de schenking voor de eigen woning van iedereen afkomstig mag zijn.

Gebruik de jubelton nog in 2022

Wil je jouw kind, kleinkind, nicht of iemand anders helpen met de aankoop van hun eigen woning? Dan is het verstandig om dit jaar nog een schenking voor de eigen woning te doen. Een bedrag tot €106.671 is namelijk belastingvrij, maar vanaf 2023 geldt dit niet meer.

Voorwaarden jubelton

  • De ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar oud;
  • de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning (aankoop, aflossing, verbouwing, erfpacht, etc.)
Woning gekocht met de jubelton

Verspreid de jubelton over drie jaar

De schenkingsvrijstelling gaat dus omlaag vanaf 1 januari 2023, maar er is wel een manier om de jubelton nog te gebruiken in 2023 en 2024. Het enige wat je moet doen is een schenkingsovereenkomst opstellen en voor het einde van 2022 een deel van de belastingvrije ton schenken (zelfs €1 is al voldoende!). Je mag de belastingvrije schenking namelijk spreiden over een termijn van 3 jaar.

Heeft de ontvanger nog geen woning gekocht? Ook dat is niet erg! Zolang hij of zij dit binnen drie jaar alsnog doet, blijft de schenking geldig. Is dit niet het geval? Dan moet er alsnog schenkbelasting worden betaald over de schenking.

Hulp bij jouw belastingzaken

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Vragen over de jubelton? Of hulp nodig bij de schenkbelasting? Onze belastingadviseurs helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120