Maak thuiswerken fiscaal voordelig!

Voor het coronavirus ons land binnen trad, kon het voorkomen dat je zo nu en dan een dag thuis werkte. Echter is thuiswerken sinds dit voorjaar het ‘nieuwe normaal’ geworden. Aan dat thuiswerken zitten wat verborgen kosten verbonden. Maar helaas, niet al deze kosten mogen zomaar onbelast worden vergoed.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden hoe je jouw werknemers fiscaal voordelig tegemoet kan komen tijdens het thuiswerken. Benieuwd welke? Lees dan vooral verder!

sit back and relax

Onbelaste reiskostenvergoeding

Een logisch gevolg van het thuiswerken is natuurlijk de verandering in de reispatronen van werknemers. Echter is als besluit genomen dat deze veranderingen in de reispatronen niet hoeven worden doorgevoerd in de reiskostenvergoeding.

Dit betekent dus dat werkgevers de onbelaste reiskostenvergoeding gewoon mogen vergoeden waar het origineel op is gebaseerd.

Gerichte vrijstelling werkkostenregeling

Een volgende mogelijkheid is om gebruik te maken van de gerichte vrijstelling werkkostenregeling. Je kan je werknemers hierin tegemoetkomen door een telefoon, computer, printer, o.i.d. te vergoeden. Wel moeten deze items noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden.

Er is een aantal criteria opgesteld waaraan moet worden voldaan:

  • Het is noodzakelijk voor de werkzaamheden;
  • De werkgever neemt de volledige kosten voor zijn rekening;
  • Zodra het niet meer nodig is, geeft de werknemer de voorziening terug of koopt het over tegen de restwaarde (een andere mogelijkheid is om de waarde te plaatsen in de vrije ruimte).

Arbovoorzieningen

Wanneer er langere tijd thuis moet worden gewerkt, kan het voorkomen dat je als werknemer geen juiste stoel, bureau, o.i.d. hebt: een grote kans dat je hier op langere termijn klachten door kan krijgen. Als werkgever moet je zorgen voor de juiste Arbovoorzieningen. Daarom mag je deze aan je werknemers verstrekken, zonder hierover loonbelasting te betalen.

Vrije ruimte

Als laatste is daar nog de vrije ruimte. Zoals je misschien is opgevallen is er geen vrijstelling voor extra elektriciteit- en waterverbruik, consumpties en overige kosten die mogelijk worden gemaakt. Op het moment dat je hier toch een vergoeding voor krijgt, betaal je hier loonbelasting over. Tenzij dit wordt ondergebracht in deze vrije ruimte: 1,7% van de eerste €400.000 van de loonsom. Alles wat daarboven komt heeft een vrije ruimte van 1,2%.

Wij helpen je graag!

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen over de fiscale mogelijkheden voor thuiswerken? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120