Wat te doen bij migratie uit en naar Nederland?

Ga jij verhuizen naar het buitenland (emigratie)? Of kom je juist weer terug naar Nederland (immigratie)? Het is belangrijk om te weten of het echt gaat om migratie, maar waarom? Dit is om vast te stellen of je nog belasting moet betalen en verzekerd bent voor de sociale zekerheid in Nederland. Weet je niet zeker welk land jouw belastingland is? Bekijk dan ons artikel over de fiscale woonplaats.

Bij jouw verhuizing zijn er een aantal zaken die je moet regelen. In dit artikel maken wij je wegwijs bij de migratie uit of naar Nederland.

Ik verhuis naar het buitenland — Emigratie

Kies jij ervoor om te emigreren naar het zonnige Spanje, heb je een goede baan aangeboden gekregen in de Verenigde Staten of ga je misschien wel studeren in het buitenland? In het geval van emigratie uit Nederland zijn er genoeg zaken te regelen en te controleren. Wij zetten ze hier voor je op een rij.

  • Schrijf je uit bij de gemeente voordat je vertrekt. Geef ook jouw nieuwe adres aan de Belastingdienst, hier zal je de brieven ontvangen.
  • Controleer jouw zorgverzekering. Soms blijf je nog verzekerd in Nederland bij emigratie, check dit dus goed.
  • Check de toeslagen. Bekijk goed of je nog recht hebt op toeslagen na jouw verhuizing en voorkom zo dat je deze achteraf moet terugbetalen.
  • De belastingaangifte: het M-formulier. Dit formulier vul je in als je niet voor het hele jaar in Nederland hebt gewoond. Meestal krijg je geld terug, omdat jouw werkgever belasting heft alsof je het hele jaar in Nederland hebt gewoond.
  • Heb je een huis in Nederland? Dan betaal je hier nog wel Nederlandse inkomstenbelasting over, ook wanneer dit een vakantiehuis is.

Ik verhuis naar Nederland — Immigratie

Heb jij een baan aangeboden gekregen, ga je hier studeren of wil je gewoon wonen in Nederland? In het geval van immigratie naar Nederland moeten er zaken geregeld worden.

  • Check je belastingplicht! Waarschijnlijk ben je na jouw verhuizing naar Nederland binnenlands belastingplichtige. Je betaalt dus Nederlandse inkomstenbelasting. Ben je ook verzekerd voor de sociale zekerheid? Dan betaal je premies volksverzekeringen en de bijdrage Zvw.
  • Bekijk of je recht hebt op de 30% regelingWanneer je speciaal naar Nederland komt voor werk kan het zijn dat je hier recht op hebt. Jouw werkgever mag dan 30% van je loon belastingvrij uitkeren.
  • Doe de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor moet je wel een DigiD aanvragen. Voor het eerste jaar zal je het M-formulier moeten indienen (je hebt niet het hele jaar in Nederland gewoond), voor het volgende jaar kan je de normale aangifte.
  • Geef je rekeningnummer door aan de Belastingdienst. Hierop storten ze de belasting die je eventueel terugkrijgt.
  • Check of je recht hebt op toeslagen. Misschien heb je wel recht op huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Dit is een vergoeding die je krijgt voor kosten die je maakt.

Kom jij van buiten de EU (of Zwitserland) werken in Nederland als bijvoorbeeld een kennismigrant? Dan moet je voor de komst naar Nederland wat extra zaken regelen (denk aan een visum en werk- en verblijfsvergunning).

Wij helpen je graag!

Bij jouw migratie uit/naar Nederland komt veel kijken, zo ook voor de belasting. Heb jij nog vragen bij emigratie of immigratie, zoals het doen van de aangifte inkomstenbelasting (M-formulier) of aanvragen van de 30% regeling? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120