NFT, kunst of niet? Hoe zit het met de belasting?

De hype over NFT’s (non-fungible token) zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, maar wat is zo’n non-fungible token nu precies? Zonder te veel in de technologie te duiken, geven wij je hier een korte definitie:

Een NFT is een uniek, onvervangbaar, digitaal eigendomscertificaat (zoals een plaatje), gekoppeld aan de blockchain technologie. Het gaat dus over dezelfde technologie als waar cryptomunten op zijn gebaseerd.

blockchain technologie

Een NFT wordt door velen gezien als de (digitale) kunst van de toekomst. Maar begrijp ons niet verkeerd, niet alleen kunstliefhebbers zijn geïnteresseerd in NFT’s. Door een grote groep wordt deze nieuwe trend ook gezien als een investering. Een NFT wordt in dat geval gekocht met als doel deze voor een aanzienlijk hogere prijs weer door te verkopen. Eerder schreven wij al een artikel over crypto en belasting, maar hoe zit het nu met NFT’s en belasting? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

NFT vergelijkbaar met kunst

In Nederland valt kunst in box 3. In box 3 worden een aantal zaken vrijgesteld van belasting. Zo ook kunst, om het bezit hiervan te stimuleren. De intentie van de aanschaf van de kunst is wel belangrijk bij het bepalen van de vrijstelling. Koop jij een schilderij die je in jouw huis hangt? Dan behoort dit tot privébezit en is het vrijgesteld van belasting. Wordt de kunst hoofdzakelijk aangehouden als belegging? Dan wordt het wel belast in box 3.

Veel mensen zien NFT’s als digitale kunst. Eigenlijk kunnen we ook niet ontkennen dat een NFT hetzelfde functioneert als een kunstwerk. Net als kunstwerken, worden NFT’s namelijk verzameld, zijn ze uniek (waardoor er een hoge status aan wordt toegekend) en kan de waarde hierdoor aanzienlijk stijgen. 

Worden NFT’s hetzelfde belast als kunst?

Of NFT’s dezelfde belastingheffing hebben als kunst, is op het moment van schrijven helaas nog niet helemaal duidelijk. Of de Belastingdienst hier volledig in mee zal gaan, daar moeten ze nog een ei over leggen. Echter mag de Belastingdienst niet beoordelen of iets wel of niet tot kunst behoort. En juist omdat de functies van kunstwerken en NFT’s vrijwel hetzelfde zijn, denken wij dat de Belastingdienst dit wel als kunst zal gaan belasten. Hierdoor is niet uitgesloten dat jouw verzameling NFT’s vrijgesteld is van belasting.

NFT maken en verkopen (box 1)

Hierboven hebben wij het gehad over het kopen van NFT’s, maar zo’n NFT moet ook gemaakt worden. Wanneer jij NFT’s produceert en verkoopt, moet je over de winst die je hierop maakt inkomstenbelasting betalen in box 1 (werk en woning). Natuurlijk mag je de zakelijke kosten aftrekken van de opbrengsten. Bij zakelijke kosten kan je denken aan transactie kosten, ook wel gas fee genoemd.

Wij helpen je graag!

Heb jij NFT’s geproduceerd en/of gekocht en weet je niet hoe je dit moet opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting? Wij kijken graag met je mee! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120