Belasting en TikTok-inkomsten: een overzicht

In 2017 maakte TikTok zijn intrede en sindsdien heeft het platform een indrukwekkend aantal van 1 miljard actieve gebruikers per maand weten te bereiken. Of je nu een recreatieve gebruiker bent of erin slaagt om inkomen te genereren via TikTok, het is belangrijk om de belastingtechnische aspecten te begrijpen. Ben je belasting verschuldigd over je TikTok-inkomsten? In dit artikel zetten we alle relevante informatie op een rijtje.

Het genereren van inkomsten via TikTok kan complex zijn als het op belastingen aankomt. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of de Belastingdienst, zodat je zeker weet dat je aan al je fiscale verplichtingen voldoet.

Manieren om geld te verdienen met TikTok

Er zijn diverse manieren om geld te verdienen met TikTok. Denk hierbij aan het worden van een influencer, samenwerken met merken, het creëren van advertenties en het plaatsen van affiliate links naar webshops. Deze inkomsten kunnen resulteren in verplichtingen met betrekking tot inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). In deze blog richten we ons echter alleen op de inkomstenbelasting.

zzp, KOR, btw aangifte

Inkomstenbelasting en TikTok-inkomsten

De inkomstenbelasting kent verschillende boxen waarin diverse soorten inkomsten moeten worden opgegeven. Als het gaat om TikTok-inkomsten, kunnen we deze onderverdelen in twee categorieën: winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden. Laten we dieper ingaan op deze categorieën.

Het genereren van inkomsten via TikTok kan zowel spannend als uitdagend zijn, maar het is van cruciaal belang om de belastingimplicaties goed te begrijpen. Of je nu als TikTok-ondernemer wordt beschouwd of onder de categorie “resultaat uit overige werkzaamheden” valt, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingregels en je verplichtingen. Raadpleeg een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je alles correct regelt en geen onverwachte fiscale problemen tegenkomt.

1. Winst uit onderneming

Als je jezelf beschouwt als een TikTok-ondernemer, dien je je eerst in te schrijven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Echter, deze inschrijving is geen automatische bevestiging dat je ook als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert verschillende criteria om te bepalen of je daadwerkelijk als ondernemer wordt beschouwd. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals het behalen van winst, de mate van zelfstandigheid van je TikTok-activiteiten, de hoeveelheid tijd die je aan je werkzaamheden besteedt, je opdrachtgevers, de manier waarop je je onderneming promoot en het ondernemersrisico dat je loopt. Daarnaast dien je ook te voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor bepaalde ondernemersaftrekken. Dit houdt in dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je TikTok-onderneming moet besteden. Wil je snel controleren of je als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting? Raadpleeg dan de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst.

2. Resultaat uit overige werkzaamheden

Als je niet als ondernemer wordt beschouwd voor de inkomstenbelasting en ook niet in loondienst werkt, maar wel inkomsten hebt uit je TikTok-activiteiten, val je in de categorie “resultaat uit overige werkzaamheden”. Deze categorie is van toepassing wanneer je een financieel voordeel beoogt te behalen met je TikTok-werkzaamheden, maar dit valt niet onder de noemer van ondernemerschap.

Hulp bij jouw belastingaangifte

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het genereren van inkomsten via TikTok kan complex zijn als het op belastingen aankomt. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of de Belastingdienst, zodat je zeker weet dat je aan al je fiscale verplichtingen voldoet. Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van de KOR-regeling, het indienen van je aangifte inkomstenbelasting en/of omzetbelasting, kun je contact met ons opnemen via ons contactformulier, per e-mail of telefonisch op 020-2170120. Ons deskundige team staat klaar om je te ondersteunen!

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120