Opgaaf Wereldinkomen 2023: alle belangrijke punten op een rij

In de maanden april en juni ontvang je wellicht een Opgaaf Wereldinkomen. De Belastingdienst stuurt je het hierboven genoemde formulier toe als jij of jouw partner niet in Nederland woont en een toeslag ontvangt, maar ook als jij of een gezinslid niet in Nederland woont en een verdragsbijdrage (buitenlandsebijdrage Zvw) betaalt aan het CAK.

Hierbij kun je denken aan ontvangen zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

De Belastingdienst en het CAK hebben jouw wereldinkomen nodig om de definitieve toeslag of bijdrage vast te stellen. Aan de hand van dit formulier bepaalt de Belastingdienst of het CAK hoeveel toeslag je definitief krijgt en of je maandelijks het juiste bedrag hebt gekregen.

Wij helpen je graag bij het opgeven van jouw wereldinkomen.

Het wereldinkomen is het inkomen dat je in of vanuit Nederland ontvangt, en daarbij opgeteld jouw niet-Nederlandse inkomsten zoals jouw arbeidsinkomen of vermogen in een ander land.

Let op: je hoeft alleen jouw eigen wereldinkomen in te vullen. Indien jouw partner ook een opgaaf wereldinkomen moet invullen, krijgt hij of zij meestal zelf een opgaaf toegestuurd.  

Stuur jouw Opgaaf Wereldinkomen terug

Als je een formulier toegestuurd krijgt, moet je dit formulier invullen en naar de Belastingdienst terugsturen. Hierna krijg je van de Belastingdienst een beschikking ‘’Niet in Nederland belastbaar inkomen (NiNbi)’’. Controleer de Opgaaf Wereldinkomen en beschikking goed, een te hoog inkomen kan zorgen voor lagere toeslagen. Als je het formulier niet indient bij de Belastingdienst, stelt de Belastingdienst zelf jouw wereldinkomen vast. Dit kan nadelig uitpakken met als gevolg dat jij toeslagen moet terugbetalen.

Let op: een opgaaf wereldinkomen is geen aangifte voor de inkomstenbelasting en ook geen M-form. 

Het is daarom belangrijk dat wanneer je het formulier niet op tijd kan terugsturen, je schriftelijk uitstel aanvraagt. Kom je er niet aan toe? Onze adviseurs helpen je graag.

Hulp bij jouw belastingzaken

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Wij helpen je graag met jouw Opgaaf Wereldinkomen. Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120