Optimaal investeren in jouw bedrijf

Wanneer je begint met ondernemen, ontkom je er niet aan om te investeren in jouw bedrijf. Misschien een grote stap, want je gaat geld uitgeven zonder dat er überhaupt nog iets binnen is gekomen. Maar deze investeringen zijn op de lange termijn vaak rendabel. Ook wanneer jij al een tijdje aan het ondernemen bent, moet je soms investeren in je bedrijf. Het is belangrijk om deze investeringen goed te plannen, zodat je het meeste belastingvoordeel eruit kan halen. In dit artikel helpen wij je op weg, zodat je optimaal profiteert van jouw investeringen.

Hulp bij de belastingaangifte!

Wil jij advies over hoe je optimaal kan investeren in je bedrijf. Of wil je juist hulp bij de belastingaangifte? Wij helpen je graag met de belasting. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om de mogelijkheden te bespreken.

Maak gebruik van de investeringsaftrek!

Als ondernemer van de inkomstenbelasting mag je natuurlijk de afschrijvingskosten op jouw investeringen aftrekken van de winst, waardoor jouw belastbare inkomen wordt verlaagd en zo ook de te betalen belasting. Maar in veel gevallen mag je jouw winst nog extra verlagen door de investeringsaftrek toe te passen, een speciale aftrekpost voor ondernemers. Je mag dan een bepaald bedrag van jouw winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Belangrijk om te weten is er geen combinatie mogelijk is tussen de milieu- en energie-investeringsaftrek. De investeringsaftrek bestaat uit:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

  Als je in aanmerking wilt komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), is jouw bedrijf in Nederland gevestigd en belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. In 2022 heb je hier recht op wanneer je tussen de €2.400 en €332.994 hebt geïnvesteerd. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de het geïnvesteerde bedrag. Heb jij veel geïnvesteerd, dan mag je relatief minder aftrekken van jouw winst. Voor de KIA maakt het niet uit of je investeert in tweedehands- of nieuwe bedrijfsmiddelen. Voor de EIA en MIA moet je daarentegen wel investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.

 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

  Je mag gebruik maken van de energie-investeringsaftrek bij een investering in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. De kosten voor aanschaf moet minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel zijn. Het maximum investeringsbedrag is €128.000.000. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan mag je een extra 45,5% van het investeringsbedrag aftrekken van jouw winst.

 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)

  Hier gaat het om milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Je kan in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek bij een investering in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. Ook hier is de minimale investering €2.500 per bedrijfsmiddel. De totale investering dat in aanmerking komt voor de MIA is maximaal €50 miljoen. De investeringen worden onderverdeeld in drie categorieën met een andere milieu-investeringsaftrek:

  • Categorie I: 45%
  • Categorie II: 36%
  • Categorie III: 27%

Plan investeringen voor optimaal belastingvoordeel

Het is wel belangrijk om een investering in jouw onderneming goed te plannen. Dit kan je namelijk best wat geld schelen! Maar waarom?

De eerste reden heeft te maken met de belastingschijven. Is jouw winst in 2022 meer dan €69.399? Dan kom je in de tweede schijf terecht en betaal je dus meer belasting (49,5%). Verwacht je volgend jaar een lagere winst te behalen, waardoor je in de eerste schijf (37,07%) zou vallen? Dan is het verstandig de investering die je volgend jaar hebt gepland dit jaar alvast te maken. Dit levert je namelijk een groter belastingvoordeel op.

Blije man doet de belastingaangifte online op zijn laptop

Maak optimaal gebruik van de KIA

Bovendien is het verstandig om goed te kijken naar de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je moet natuurlijk minimaal €2.400 per jaar investeren om hiervoor in aanmerking te komen. Als je relatief weinig investeert dan kan het verstandig zijn om de kleine investeringen in één jaar te doen, zodat je gebruik mag maken van deze aftrekpost.

Maar investeer jij juist heel veel? Dan is het verstandig om deze investeringen juist te spreiden over verschillende jaren. Investeringen tot €59.940 hebben namelijk een relatief hogere aftrek dan een investeringsbedrag dat hierboven komt. Hier vind je de tabel van de kleinschaligheidsaftrek 2022. 

Hulp bij de belastingaangifte

Wil jij hulp bij de belastingaangifte of heb je vragen met betrekking tot het optimaal investeren in jouw bedrijf? Wij helpen je graag op weg. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120