Overdrachtsbelasting 2021: wat gaat er veranderen?

Prinsjesdag 2020 was voor vele starters en doorstromers op de woningmarkt een blije verrassing. Er is een voorgenomen besluit genomen over het vrijstellen van overdrachtsbelasting vanaf 2021 voor starters en doorstromers op de woningmarkt. Doorstromers?! Ja, inderdaad de vrijstelling kan ook gebruikt worden door kopers die ooit al een woning gekocht hebben. Let op! Het gaat om een voorgenomen besluit, dit betekent dat het nog wel goedgekeurd moet worden door Eerste en Tweede Kamer. Er gaat dus veel veranderen, maar wat houdt dit voorgenomen besluit precies in?

belastingaangifte doen samen met een fiscaal partner

De voorwaarden

Het plan is om starters en doorstromers op de woningmarkt eenmalig vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Maar om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar.
  • Je koopt een woning.
  • Je hebt niet eerder een vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en je laat dit in een verklaring vastleggen.
  • Je verklaart dat je aan de voorwaarden van de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet en deze verklaring geef je af bij de notaris.
  • Je gaat zelf in het huis wonen en je laat dit in een verklaring vastleggen.

Mijn partner is ouder dan 35. Wat nu?

In dit geval betaalt jouw partner 2% overdrachtsbelasting over zijn deel van de woning.

Ik heb al eerder een huis gekocht. Kan ik gebruik maken van de vrijstelling bij aankoop van mijn volgende huis?

In dit geval ben je een doorstromer. Ook dan kun je gebruik maken van de vrijstelling als je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting en verder aan alle voorwaarden voldoet. Het is wel van belang dat het gaat om de aankoop van een eigen woning.

Wat betekent deze maatregel voor beleggers?

Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog, zij zullen 8% overdrachtsbelasting gaan betalen in plaats van 6%.

Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. De BelastingBespaarders helpt je graag. Vul ons contactformulier in of bel ons op 020 – 2170120

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120