Prinsjesdag 2020: wat kan je verwachten?

Het is weer bijna zo ver: Prinsjesdag 2020 komt eraan. Op elke derde dinsdag van september horen we de nieuwe plannen van het kabinet, dit jaar valt het op dinsdag 15 september.

Ook Prinsjesdag zal dit jaar anders verlopen dan andere jaren, maar wat niet zal veranderen is dat de nieuwe plannen effect zullen hebben op het Nederlandse belastingstelsel. In dit artikel bespreken we welke fiscale wijzigingen er verwacht worden voor 2021.

Toeslagen vereenvoudigen

Het huidige toeslagensysteem is vrij ingewikkeld. Er wordt gezocht naar alternatieven om dit systeem eenvoudiger te maken. De verwachting is dat er een wetsvoorstel ingediend wordt met als doel het eenvoudiger maken van het toeslagensysteem.

Belastingvoordeel elektrische auto’s

Alleen nog maar ‘schone’ auto’s in Nederland: dit is het doel voor 2050.

De overheid wil de aanschaf van elektrische auto’s dus aanmoedigen. De stappen die zij ondernemen om dit doel te behalen is door de motorrijtuigenbelasting stapsgewijs te verhogen voor auto’s met een verbrandingsmotor.

Wanneer je een elektrische auto bezit, hoef je deze motorrijtuigenbelasting niet te betalen. Dit belastingvoordeel is verlengd tot 2025.

Wijziging inkomstenbelasting

Zoals elk jaar wijzigen de tarieven voor de inkomstenbelasting, dus ook voor 2021. In 2021 zijn de verwachte wijzigingen als volgt:

Tot € 68.507Vanaf €68.507
202037,35%49,50%
202137,10%49,50%

Daarnaast zullen aftrekposten tegen maximaal 43% aftrekbaar zijn in 2021.

Wijzigingen in box 3

Verwacht wordt dat er nieuwe forfaitaire rendementspercentages voor de belastingheffing in box 3 bekend worden gemaakt.

Daarnaast zal er een nieuw voorstel gepresenteerd worden om box 3 op een andere manier in te gaan richten. Vorig jaar gebeurde dit ook, maar het resultaat was niet voor iedereen bevorderlijk.

Er wordt een nieuw plan gepresenteerd om spaarders en kleine beleggers tegemoet te komen. De verwachting is dat het heffingsvrij vermogen verder omhoog gaat.

Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en ben je van plan om voor het eerst een eigen woning te kopen? Dan zal je op Prinsjesdag 2020 blij verrast worden. Volgens bronnen uit Den Haag hoef je vanaf 1 januari 2021 namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu is deze belasting nog 2% van de koopsom.

Hier tegenover zullen mensen die een tweede huis kopen, extra belasting moeten betalen. Deze overdrachtbelasting gaat van 2% naar 8%. De reden die het kabinet hiervoor heeft, is om jongeren ook een kans te geven in de woningmarkt. In de huidige situatie kopen veel beleggers de woningen op.

Achterstallige belasting binnen twee jaar betalen

Tot 1 oktober 2020 kunnen ondernemers nog uitstel aanvragen voor het betalen van belasting. Op 1 januari zal de Belastingdienst echter wel overgaan tot inning. Het kabinet heeft besloten dat twee jaar meer dan voldoende is om dit terug te betalen, zonder dat ondernemers in de problemen komen.

Bovendien snappen ze wel hoe moeilijk deze tijd is voor bedrijven, dus kunnen bedrijven ook een regeling aanvragen wanneer ze wel in de problemen komen.

In bovenstaand artikel kan je zien wat er voor jou zal veranderen in 2021, fiscaal gezien. Heb je hier vragen over? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande informatie.

Contact formulier

Stel je vraag en wij zullen contact met je opnemen!

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120