Laag inkomen: restant persoonsgebonden aftrek

Wanneer jij een laag inkomen hebt, betaal je weinig (of soms geen) belasting. Dat klinkt logisch, aangezien we een progressief belastingstelsel hebben in Nederland. Maar wat als je aftrekbare kosten maakt, maar jouw inkomen te laag is om deze aftrekposten (volledig) te verrekenen met jouw inkomen? Er blijft dan een bedrag over dat je in een ander jaar mag aftrekken van jouw inkomen, dit noemen we een restant persoonsgebonden aftrek.

Waaruit bestaat de persoonsgebonden aftrek?

De persoonsgebonden aftrek is het totaal aftrekposten, denk hierbij aan:

Restant persoonsgebonden aftrek

Was het totaal van jouw persoonsgebonden aftrek zo hoog, dat je het niet volledig kan verrekenen met jouw totale inkomen? Dan houd je een bedrag over: het restant persoonsgebonden aftrek. Dit mag je in een volgend jaar alsnog aftrekken van jouw inkomen. Houd je dan nog steeds een restant persoonsgebonden aftrek over? Dan schuif je dit weer door naar het volgende jaar. Belangrijk is dus wel dat je de aangifte over alle jaren doet!

Waar vind je een restant persoonsgebonden aftrek?

Weet jij niet zeker of je nog een restant persoonsgebonden aftrek hebt? Check dan jouw definitieve aanslag over vorig jaar, hier vind je het bedrag. Je verrekent dit bedrag altijd met het eerstvolgende jaar. Pas als er dan nog wat over is, mag je het verrekenen met het jaar daarop, enzovoort.

Verander je aangifte nog tot 5 jaar terug!

Bedenk jij nu dat je niet alle aftrekposten volledig hebt benut? Geen zorgen, je kan jouw aangifte nog tot 5 jaar terug aanpassen. Heb jij studiekosten (in 2021 of eerder), zorgkosten (denk ook aan dieetkosten) of andere aftrekbare kosten gemaakt en dit nooit aangegeven in jouw belastingaangifte? Wij raden je dan aan om de aangiftes dan aan te passen zodat je geen geld laat liggen. Ook wanneer je in die jaren nog een laag inkomen had, want misschien heb je er nu wat aan!

Aftrekposten verdelen onder fiscaal partners

Heb jij een laag inkomen en een fiscaal partner? Dan mag je de persoonsgebonden aftrek onderling te verdelen. Elke verdeling is mogelijk, zolang het totaal maar 100% is. Bij een laag inkomen, kan je jouw persoonsgebonden aftrek bij jouw fiscale partner plaatsen. Valt het inkomen van jouw fiscaal partner in schijf 2? Dan is het voordelig om het volledig bedrag van dat inkomen af te trekken, aangezien het belastingtarief in de tweede schijf hoger is.

vermogen box 3 belastingaangifte

Wij helpen je graag!

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het optimaal benutten van de aftrekposten? Of tot het komen van de optimale verdeling met jouw fiscale partner? Wij helpen graag. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120