Schenking uit het buitenland

Op het moment dat je een schenking ontvangt boven de schenkingsvrijstelling, doe je aangifte schenkbelasting. Normaal gesproken betaalt de ontvanger de schenkbelasting. Maar wanneer je een schenking uit het buitenland krijgt, hoef je misschien geen aangifte schenkbelasting doen.

Heb jij een schenking uit het buitenland ontvangen?

Of je een aangifte schenkbelasting moet doen bij een schenking uit het buitenland is afhankelijk van de nationaliteit van de schenker en de relatie die hij of zij heeft met Nederland.

De schenker heeft een Nederlandse nationaliteit

Wanneer de schenker een Nederlandse nationaliteit heeft, moet je aangifte doen wanneer de schenker minder dan 10 jaar geleden uit Nederland is verhuisd. Woont de schenker al meer dan 10 jaar niet meer in Nederland? Dan hoef je dus geen schenkbelasting te betalen.

Voorbeeld. Jouw ouders (Nederlandse nationaliteit) zijn 8 jaar geleden naar Spanje verhuisd, maar jij bent in Nederland gebleven. Jouw ouders schenken jou €50.000. Je moet in dit geval aangifte schenkbelasting doen. Als je nog niet gebruik hebben gemaakt van de eenmalige verhoogde schenking (in 2022: €27.231), kan dit nu nog. Over het overige bedrag betaal je 10% schenkbelasting. Onze tip? Als je nog twee jaar wacht met het resterende bedrag, hoef je hier geen schenkbelasting over te betalen. 

De schenker heeft een andere nationaliteit

Wanneer de schenker geen Nederlandse nationaliteit heeft, maar wel in Nederland heeft gewoond, dan hoef je geen aangifte schenkbelasting meer te doen wanneer de schenker langer dan 1 jaar uit Nederland is verhuisd.

De schenker heeft nooit in Nederland gewoond

Wanneer de schenker nog nooit in Nederland heeft gewoond, hoef je géén aangifte schenkbelasting te doen, ongeacht de nationaliteit.

Hoeveel schenkbelasting betaal je?

Soms ontvang je een schenking uit het buitenland, maar moet je toch aangifte schenkbelasting doen. Bijvoorbeeld als een familielid (Franse nationaliteit) naar Frankrijk is verhuisd, maar binnen één jaar al een schenking doet. In zulke gevallen moet je aangifte schenkbelasting doen. Het tarief schenkbelasting is afhankelijk van jouw relatie met de schenker en de hoogte van de schenking.

Tarieven schenkbelasting 2022

Ontvanger tot € 130.425 vanaf € 130.425
Partner & kind 10% 20%
Andere afstammelingen 18% 36%
Overige personen 30% 40%

Hulp bij de schenkbelasting

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de aangifte schenkbelasting? Of bij de financiële planning bij schenken? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.