Stijgende hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek

De stijgende hypotheekrente in 2022 zal je vast niet zijn ontgaan. Centrale banken verhogen de rentes om weerstand te bieden tegen de aanhoudende hoge inflatie. “We zien een meer dan verdrievoudiging in de hypotheekrentes in vergelijking met begin 2022”, aldus hypotheekadviseur Alex Moeskops van A&H Finance. Met als gevolg dat steeds minder mensen hun droomhuis kunnen financieren, omdat ze minder kunnen lenen. Een kleine troost is de hypotheekrenteaftrek, een fiscaal voordeel voor huiseigenaren waar ze de hypotheekrente mogen aftrekken van hun belastbare inkomen.

Vragen? Wij helpen je graag

Wij zitten op één adres met de hypotheekadviseurs van A&H Finance. Zij helpen graag met jouw hypotheekaanvraag en het berekenen van de maandlasten; wij met de fiscale zaken die hierbij komen. Vul het contactformulier in of bel ons op 020-2170120 om kennis te maken.

Contact met een hypotheekadviseur?

Laat je email en telefoonnummer achter; A&H Finance helpt je graag!

  Gevolgen stijgende hypotheekrente

  Nu de rentes omhoog zijn geschoten, betekent dit dat je minder kan lenen met hetzelfde inkomen. Helaas merkt Alex dit ook bij zijn klanten: “de hogere rentes hebben grote gevolgen voor de hypotheekaanvragen; dit geldt voor zowel de maandlasten en de leencapaciteit”.

  Alex Moeskops over de stijgende hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek

  Stijgende maandlasten

  Om een goed beeld te krijgen van de stijgende maandlasten geeft Alex, hypotheekadviseur bij A&H Finance, inzicht in de hypotheekrente. De hypotheekrente is vanaf januari 2022 voor een standaard (niet NHG) hypotheekaanvraag voor een 10-jarige annuïteitenhypotheek gestegen van 1,51% naar 4,95% in november 2022 (ABN AMRO).

  De gevolgen zijn groot voor de maandlasten. Als we kijken naar de eerste maand bij een hypotheek van €100.000 (nog niets afgelost), stijgt de bruto hypotheekrente (vóór hypotheekrenteaftrek) met 228%: van €125,83 naar €412,50. Een forse stijging dus!

  Let op: deze berekening geldt voor de eerste maand na ingang van de hypotheek. In de loop van het jaar ga je aflossen, dus zal de maandelijkse rentebetaling ook afnemen. “Deze hoge rentes zorgen er niet alleen voor dat de maandlasten stijgen, maar ook dat er in het begin van de looptijd minder snel wordt afgelost. In de huidige situatie (bij een annuïteiten- hypotheek) bestaat de rentecomponent voor ruim driekwart van de maandlast”, vertelt Alex. Wil je meer inzicht in de stijgende maandlasten en aflossingen? Dan verwijzen we je door naar de hypotheekadviseurs van A&H Finance; zij helpen je graag dit inzichtelijk te maken.

  Voor doorstromers is het daarom vaak voordeliger om de rentecondities van de huidige hypotheek mee te verhuizen naar de nieuwe woning, de zogenoemde meeneemregeling. “Zo verlies je de lagere vastgelegde rentes niet en hoef je alleen het meerdere dat je wil financieren afsluiten tegen de huidige hogere rentes”, aldus Alex.

  Lagere leencapaciteit

  Omdat de maandlasten stijgen, is een logisch gevolg dat je minder geld kan lenen met hetzelfde salaris. Mensen kunnen dus simpelweg minder bieden op een woning. Let wel op: het is verstandig om regelmatig jouw financiële situatie in kaart te brengen, zowel leencapaciteit als maandlasten kunnen veranderen.

  Inkomen €50.000 Inkomen €90.000
  Leencapaciteit 1 jan 2022 €240.000 €520.000
  Leencapaciteit 1 nov 2022 €206.000 €435.000
  Afname -14,2% -16,3%

  Zitten er alleen maar nadelen aan de stijgende hypotheekrente?

  Gelukkig is het antwoord hierop nee, er zitten niet alleen maar nadelen aan een hoge hypotheekrente. Allereerst betekent een hogere rente ook meer fiscale voordelen (hypotheekrenteaftrek). “Ook zie je dat de huizenprijzen aan het dalen zijn en dat de woningmarkt minder oververhit is door de stijgende rente”, aldus Alex. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te overbieden en vaak voor een lagere prijs de woning kan aankopen.

  Hypotheekrenteaftrek

  Ja, de hypotheekrenteaftrek is dus een lichtpuntje in de stijgende hypotheekrente. Je mag de hypotheekrente aftrekken van jouw belastbare box 1 inkomen, waardoor de te betalen belasting wordt verminderd. De laatste tijd lag de hypotheekrente dusdanig laag, dat de hypotheekrenteaftrek ook niet zo veel verschil maakte. Maar de hoge hypotheekrente maakt deze aftrekpost steeds belangrijker.

  Hoe hoog is de hypotheekrenteaftrek?

  Voorheen was de hoogte van de hypotheekrenteaftrek afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen. Viel jouw inkomen in de tweede belastingschijf? Dan was de hypotheekrente ook aftrekbaar tegen een hoger bedrag. In de afgelopen jaren is dit stapsgewijs gelijk gemaakt. Vanaf 2023 is de hypotheekrenteaftrek gelijk voor ieder inkomen, namelijk tegen 37,05%.

  Eerder in dit artikel spraken we van de bruto hypotheekrente (voor de hypotheekrenteaftrek). Wil je weten wat je daadwerkelijk aan rente betaalt, kijk dan naar de netto hypotheekrente (na de hypotheekrenteaftrek). Als we hetzelfde voorbeeld gebruiken met het rentepercentage van 4,95% op een hypotheek van €100.000, komt dit neer op het volgende bedrag voor de eerste maand (nog niet afgelost):

  Voor hypotheekrenteaftrek Na hypotheekrenteaftrek
  Rente nov. 2022 (4,95%) €412,50 €259,67
  Rente jan. 2022 (1,51%) €125,83 €79,21

  Huis gekocht? Maandelijkse teruggave hypotheekrente

  Wanneer jij in loondienst bent en een hypotheek op jouw woning hebt, is de kans groot dat je geld terugkrijgt bij de aangifte inkomstenbelasting. In dit geval kan je een voorlopige teruggaaf aanvragen. Met de inflatie, stijgende gasprijzen en benzineprijzen kan het fijn zijn om alvast een maandelijkse teruggave te krijgen! Met behulp van de voorlopige aanslag is dit mogelijk.

  Let wel op: de voorlopige aanslag is een schatting. Als je ernaast zit, moet je bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting alsnog bijbetalen. Schat je situatie daarom iets minder rooskleurig in, dan loop je dit risico niet. Wij helpen je graag bij het indienen van de voorlopige aanslag, neem gerust contact met ons op.

  Wonen, hypotheken en belastingen op één adres!

  Direct één van onze adviseurs aan de lijn

  Heb jij vragen met betrekking tot de hypotheekrente of hypotheekrenteaftrek? Of overige vragen over wonen, hypotheken en/of belastingen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Op één adres (Amsterdamseweg 71, Amstelveen) vind je een belastingadviseur (BelastingBespaarders), hypotheekadviseur (A&H Finance), verkoop- en aankoopmakelaar! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

   Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

  Stuur je bericht naar 020 – 2170120

   Bel ons op 020 – 2170120