Tijd voor de aangifte inkomstenbelasting 2021
Vanaf 1 maart tot 1 mei 2022 heb je de tijd om de aangifte inkomstenbelasting over 2021 in te dienen. Hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is wel belangrijk dat je goed let op alle aftrekposten, dit kan je nogal wat belasting besparen.
Heb jij een woning gekocht of veel aftrekbare kosten gemaakt? Dan kan het verstandig zijn om je belastingaangifte te laten doen. Wij helpen je graag. Geef ons een belletje op 020 – 2170120, stuur een bericht of vul ons contactformulier in.
Moet je aangifte inkomstenbelasting 2021 doen?
Iedereen in Nederland moet belasting betalen over zijn of haar inkomen, jij dus ook! Heb jij een brief van de Belastingdienst gekregen? Dan ben je verplicht om aangifte te doen voor de aangegeven datum in de aangiftebrief.
Heb je geen aangiftebrief ontvangen? Dan is het alsnog slim om te controleren of je aangifte moet doen. Dit doe je door een conceptaangifte in te dienen. Blijkt dat je meer dan de aanslaggrens moet betalen? Dan ben je alsnog verplicht om aangifte te doen. In dit geval is de deadline voor het versturen van de aangifte inkomstenbelasting 2021 14 juli 2022. Doe je dit niet? Dan kan de Belastingdienst je een boete geven.
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geld terugkrijgt. Dat kan als je in 2021 bijvoorbeeld veel aftrekbare kosten hebt gemaakt. Denk hierbij aan hypotheekrente, erfpacht, zorgkosten, studiekosten, etc. Let op: 2021 is het laatste jaar waar je studiekosten mag aftrekken.
Wij helpen zowel ondernemers als particulieren met de aangifte inkomstenbelasting.
Particulier
Ben jij in loondienst? Dan is de aangifte inkomstenbelasting in de meeste jaren vrij makkelijk. In sommige gevallen (o.a. bij het kopen van een woning, veranderen van fiscaal partnerschap of bij een andere financiële verandering) kan het toch verstandig zijn om de aangifte uit handen te geven.
Ondernemer (zzp’er)
Voor zzp’ers is het indienen van de aangifte inkomstenbelasting iets lastiger dan voor particulieren; je hebt namelijk geen werkgever die maandelijks loonbelasting inhoudt op je loonstrook. Daarom moet je jouw administratie goed bijhouden. Wij zorgen voor een volledige, juiste belastingaangifte.
Tips voor de belastingaangifte 2021
Voordat je de aangifte inkomstenbelasting over 2021 invult, vertellen wij je hoe je dit het beste kan aanpakken met behulp van de volgende tips.
Check de vooraf ingevulde gegevens
Wanneer je inlogt bij ‘Mijn Belastingdienst’ met je DigiD, kan je de vooraf ingevulde aangifte al zien. Vergelijk of de aangifte die de Belastingdienst voor je heeft ingevuld overeenkomt met jouw eigen informatie. Zij hebben namelijk niet al jouw informatie en je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het indienen van een juiste belastingaangifte. Geef daarom ook al je vermogen op. Komt de Belastingdienst later achter verborgen vermogen (zoals crypto’s of een buitenlandse rekening)? Dan kan dat een duur grapje worden met de hoge boetes.
Let op de aftrekposten
In Nederland heb je recht op bepaalde aftrekposten. Denk hierbij aan zorgkosten, hypotheekrenteaftrek, donaties aan een goed doel, etc. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op extra aftrekposten. Een aftrekpost is niet bekend bij de Belastingdienst. Let hier dus op bij het invullen van de aangifte.
Vergeet je studieschuld niet!
Heb jij een studieschuld bij DUO? Je bent zeker niet de enige. Let wel op: deze schuld staat ook niet bij de vooraf ingevulde gegevens, vergeet deze dus niet in te vullen als je boven de vermogensvrijstelling uitkomt (in 2021: € 50.000). Grote kans dat in dit geval jouw te betalen box 3 belasting dan wordt verlaagd.
Optimale verdeling voor fiscaal partners
Heb jij een fiscaal partner? Kies er dan voor om samen aangifte te doen. Zo kun je in het scherm ‘verdelen’ makkelijk testen hoe je samen komt tot de optimale verdeling.
Middeling bij wisselend inkomen
Is jouw inkomen de afgelopen jaren geschommeld? Omdat je bijvoorbeeld bent gestart met werken of bent begonnen als zzp’er. Misschien heb jij dan wel meer belasting betaald dan wanneer je jouw inkomen gelijkmatig over de jaren zou verdelen. Een verzoek tot middeling zou dan de oplossing kunnen zijn. Met behulp van een proefberekening kan je zien of middelen voordelig is.
Extra tijd nodig? Vraag uitstel aan
Jouw belastingaangifte over 2021 moet voor 1 mei binnen zijn. Maar heb je meer tijd nodig? Dan kan je uitstel aanvragen. Doe dit dan vóór 1 mei 2022, je krijgt dan uitstel tot 1 september 2022.
Hulp bij de belastingaangifte 2021
Wij helpen zowel ondernemers als particulieren. Heb jij een lastige situatie, kom je er even niet uit of wil je dat jouw aangifte gewoon gedaan wordt door een specialist? Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.
Contact formulier
Vul in en wij zullen contact met je opnemen.
Bel ons:
020 – 2170120