Tip | Afkopen partneralimentatie fiscaal voordelig!

Belastingtip 4

Het afkopen van (een deel) van de te betalen partneralimentatie kan fiscaal voordelig zijn als je weet dat je volgend jaar een stuk minder gaat verdienen.

Let wel op: de daling van het inkomen moet zodanig zijn, dat je van belastingschijf 2, naar belastingschijf 1 gaat. Lees hier hoe de belastingschijven in zijn werk gaan.

belasting aangifte doen

Tarieven

Is jouw inkomensdaling inderdaad zodanig? Dan is het dus fiscaal voordelig om (een deel) van de te betalen partneralimentatie af te kopen. Hoe zit dit precies in elkaar? De te betalen partneralimentatie vormt een aftrekpost in box 1. Dit betekent dat dit jouw belastbare inkomen verlaagt.

  • Over inkomen tot € 68.508 betaal je een tarief van 37,35% in 2020
  • Over inkomen boven € 68.508 betaal je een tarief van 49,5% in 2020
  • Aftrekposten zijn in 2020 maximaal aftrekbaar tegen een tarief van 46%

Fiscaal voordelig

Indien jouw inkomen dit jaar in schijf 2 valt, dan is de te betalen partneralimentatie aftrekbaar tegen het maximale aftrektarief van 46%. Kies je ervoor om de partneralimentatie niet af te kopen en betaal je dit gewoon in 2021 wanneer jouw inkomen dus gedaald is? Dan is de partneralimentatie slechts aftrekbaar tegen 37,10% (tarief schijf 1 in 2021).

Het is dus fiscaal voordelig om hier rekening mee te houden indien je partneralimentatie betaalt!

Daarnaast kan het afkopen van partneralimentatie fiscaal voordelig zijn indien het ervoor zorgt dat je hierdoor net onder de belastingvrije voet komt per 1 januari. Dit voorkomt dat je vermogensrendementsheffing moet betalen over jouw spaargeld.

Natuurlijk moet het afkopen van partneralimentatie in goed overleg gaan met jouw ex-partner. Zo voorkom je dat er onenigheden ontstaan.

Wij helpen je graag!

De BelastingBespaarders helpt je graag met het besparen van belasting. Bij vragen kan je gerust contact met ons opnemen via de onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120