Tip | Haal het maximale uit aftrekposten!

Belastingtip 6

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord dat er verschillende kosten aftrekbaar zijn van het belastbare inkomen, deze kosten noem je ook wel aftrekposten. Maar weet je eigenlijk welke kosten allemaal aftrekbaar zijn? En wat hun voorwaarden zijn? Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn. Op deze manier kan je het maximale uit de aftrekposten halen en zie je niets over het hoofd.

financieel adviseur helpt klant met de belasting

Wanneer je een opleiding of studie hebt gevolgd voor een (toekomstig) beroep, mag je hiervoor bepaalde kosten van je inkomen aftrekken. Echter zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je mag bijvoorbeeld geen recht hebben op studiefinanciering. Meer over deze voorwaarden lees je hier.

Heb jij een eigen woning? Het kopen van een eigen woning heeft over het algemeen veel impact, zo ook op het doen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Woningbezitters mogen bepaalde kosten van hun inkomen aftrekken. Denk aan hypotheekrenteaftrek en financieringskosten.

Heb je zorgkosten gemaakt? In sommige gevallen zijn ze aftrekbaar. Er zijn wel een aantal eisen waaraan de zorgkosten zich moeten voldoen. Hoe veel kosten jij mag aftrekken heeft te maken met je inkomen. Het is verstandig om eens te kijken naar de lijst met aftrekbare zorgkosten.

Geef je wel eens geld of goederen aan een goed doel of instelling? Dit kan je misschien aftrekken van je inkomen bij het doen van de belastingaangifte. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Het hangt bijvoorbeeld af van de instelling (ANBI/Stichting/SBBI) waaraan je de gift doet en op welke manier (gewone of periodieke gift).

Heb je te weinig pensioen opgebouwd? In dat geval is het fiscaal voordelig om te sparen voor je pensioen via lijfrente. Lijfrente kun je opbouwen door een lijfrenteverzekering af te sluiten of door te sparen op een lijfrenterekening. Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op lijfrenteaftrek.

Moet jij partneralimentatie betalen? Dit mag je aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Naast partneralimentatie zijn ook andere onderhoudsverplichtingen aftrekbaar. Ook als je alimentatie ontvangt, heb je recht op aftrek van verschillende kosten. Het gaat om kosten die je maakt bij het regelen van de partneralimentatie of de afkoopsom.

Voorwaarden

Elke aftrekpost heeft zijn eigen voorwaarden. Klik op de aftrekpost en lees wat de voorwaarden zijn.

Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen over de aftrekposten en of jij hier recht op hebt? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120