Tip | Overweeg een dure aankoop voor het einde van het jaar!

Belastingtip 5

Overweeg je een dure aankoop? Of wil je jouw huis verkopen en wellicht een ander huis kopen? Het is natuurlijk goed om hier een weloverwogen besluit over te maken.

Hiernaast is het ook goed om te weten dat de timing van zo’n dure aankoop je een fiscaal voordeel op kan leveren indien je meer bezit dan de belastingvrije voet. Al helemaal wanneer je na de aankoop onder de belastingvrije voet komt. Zo bespaar je vermogensrendementsheffing.

belastingaangifte

Belastingvrije voet

In 2020 mag je € 50.000 belastingvrij bezitten indien je geen fiscaal partner hebt. Heb je wel een fiscaal partner? In dat geval mogen jullie samen € 100.000 belastingvrij bezitten.

De peildatum voor jouw vermogen is jaarlijks op 1 januari. Dus bezit je op 1 januari meer dan de belastingvrije voet? Dan betaal je belasting over het meerdere.

Twijfel je of je die nieuwe auto wel of niet moet kopen? Het is in ieder geval goed om de vermogensgrenzen in de gaten te houden. Het slimste is om die dure aankoop vóór 1 januari te doen in het geval je meer vermogen bezit dan de belastingvrije voet.

Verkoop/aankoop woning

Naast dure aankopen zoals een auto etc., kan het ook fiscaal voordelig zijn om met de verkoop en/of aankoop van jouw woning een goede timing te kiezen. Wordt jouw woning ergens het einde van het jaar verkocht? Probeer dit dan na 1 januari af te ronden. Zo voorkom je dat je de overwaarde van de woning op 1 januari op je bankrekening hebt staan. Tegelijkertijd is het voordelig om het kopen van een woning voor 1 januari te doen indien je meer bezit dan de belastingvrije voet. Op deze manier is je vermogen toch een stuk lager op 1 januari. Je gebruikt immers een fors bedrag aan eigen geld bij de aanschaf van een woning.

Wij helpen je graag!

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag verder! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens!

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120