Tip | Zorg voor de optimale verdeling met jouw fiscaal partner!

Belastingtip 7

Als je een fiscaal partner hebt, dan mogen jullie bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Maar hoe kom je tot die meest optimale verdeling? In dit artikel helpen we je op weg!

Hoe maak je de optimale verdeling?

Wanneer je de belastingaangifte samen met je fiscaal partner online doet, zit er aan het einde van de aangifte een pagina ‘verdelen’. Hier kan je de meest optimale verdeling tussen jou en jouw fiscaal partner kiezen. Bekijk de optimale verdeling per regel afzonderlijk, het schuiven heeft namelijk niet hetzelfde effect op elke post. Wat voor jullie de meest optimale verdeling is, hangt af van jullie persoonlijke situatie. In dit artikel noemen we vier tips die je kan gebruiken bij de verdeling.

Fiscaal partner

1. Het aanpassen van de onderlinge verdeling is mogelijk tot 6 weken na de datum die op de definitieve aanslag staat.

Wist je dat je de optimale verdeling van inkomsten en aftrekposten tussen jou en je fiscaal partner nog aan kunt passen nadat je de belastingaangifte hebt ingediend bij de Belastingdienst?

2. Maak gebruik van de minimum aanslaggrens.

De minimale aanslaggrens is  46 euro. Het is dus voordelig om de posten zo te verdelen, zodat 1 van jullie een aanslag heeft die net onder de 46 euro ligt. Zo bespaar je toch een paar tientjes. Je hoeft namelijk pas te betalen vanaf een belastingaanslag van 46 euro of hoger.

3. Valt het inkomen van 1 van jullie in belastingschijf 2? Maak hier gebruik van! 

Verdient 1 van jullie meer dan € 68.508? Zet de aftrekposten bij degene neer die belasting afdraagt in belastingschijf 2. Op deze manier kan je gebruik maken van het maximale aftrektarief. Let er wel op dat het belastbaar inkomen door deze aftrekposten niet daalt naar belastingschijf 1, in dat geval loop je belastingvoordeel mis. Is dit het geval? Zet een deel van de aftrekposten onder de minstverdienende partner.

4. Levert je woning een bijtelling op in plaats van een aftrekpost?

Indien de eigen woning een bijtelling bij het inkomen oplevert in plaats van een aftrekpost, dan is het voordelig om de eigen woning aan te merken bij degene die in het laagste belastingtarief valt.

Wij helpen je graag!

Heb jij vragen met betrekking tot de optimale verdeling? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120