Unieregeling: de btw-regels voor webshops

Heb jij een webshop in Nederland? Het fijne van e-commerce is dat je niet aan landgrenzen bent gebonden en hierdoor een groot bereik hebt. Lever jij spullen aan consumenten in andere landen binnen de EU? Dan krijg je te maken met Europese btw-regels. Deze regels zijn sinds 1 juli 2021 veranderd: er geldt vanaf nu nog maar één drempelbedrag van € 10.000. Hiervoor gold er een drempelbedrag per EU-land, deze konden per lidstaat verschillen. In dit artikel lees je alles over de Europese btw-regels voor Nederlandse webshops.

Unieregeling & éénloketsysteem

Tot een omzet van € 10.000 in een andere EU-lidstaat mag je de btw-tarieven van Nederland hanteren. Over het bedrag dat boven deze € 10.000 uitkomt moet je het btw-tarief van dat specifieke land hanteren. Er zijn twee opties om de btw-aangifte in te dienen:

  1. De oude manier: je dient een lokale btw-aangifte in bij het land waar jij levert. Je registreert je bij de verschillende belastinginstanties in de EU-landen. Tot 1 juli 2021 was dit de enige manier.
  2. Unieregeling: als je jouw onderneming registreert voor de Unieregeling, kan je de buitenlandse btw in Nederland voldoen. Je mag via de Unieregeling de buitenlandse btw afdragen via het éénloketsystem (One Stop Shop, OSS). Per kwartaal geef je in de OSS-portal aan welke btw-bedragen je aan ieder EU-land moet afdragen. Dit bedrag maak je over aan de Nederlandse Belastingdienst, zij zorgen er weer voor dat het wordt afgedragen aan het juiste land. Geen btw-registratie meer in andere landen, dus een stuk minder administratie! 

Voor wie is de Unieregeling?

Wil jij je aanmelden voor de Unieregeling? Dat kan wanneer je producten levert binnen de EU aan particulieren en niet-btw-plichtige ondernemers. Vooral voor ondernemers in Nederland zonder lokale registraties is de Unieregeling ideaal. De Unieregeling is namelijk niet verplicht, maar je mag niet van beide opties gebruik maken. Kies jij dus voor de Unieregeling? Dan ben je verplicht om dit voor alle leveringen in een ander EU-land aan niet btw-plichtige klanten te doen.

Voorbeeld: jij levert al een langere tijd producten vanuit Nederland naar Frankrijk, daarom ben jij hier geregistreerd voor de btw. Nu wil jij jouw webshop ook uitbreiden naar België en je wilt voor deze leveringen gebruik maken van de Unieregeling (éénloketsystem). Dan mag je vanaf dat moment geen lokale btw-aangifte meer doen in Frankrijk. 

Dropshipping en btw

Bij dropshipping bestelt een klant iets in jouw webshop. Vervolgens plaats jij de bestelling bij jouw leverancier en stuurt hij het product daadwerkelijk naar de klant. Je houdt zelf geen voorraad bij. De bovengenoemde btw-wijzigingen gelden ook voor dropshippers die producten van leveranciers verkopen aan consumenten in de EU.

Koop jij de producten in bij een leverancier buiten de EU (bijvoorbeeld China) en wordt dit geleverd aan een consument binnen de EU? Dan komt er nog een wijziging bij kijken. Voor 1 juli 2021 was er namelijk een invoervrijstelling voor pakketjes tot € 22, maar deze is vervallen. De btw kan op twee manieren worden betaald:

  1. Door de consument: het koeriersbedrijf betaalt de btw en zal dit vervolgens terugvragen bij de consument.
  2. Door de leverancier: de leverancier kan nu gebruik maken van de I-OSS (Invoer One Stop Shop), waarbij de leverancier de btw-aangifte in één EU-land doet. In plaats van invoer-btw draagt de leverancier via de I-OSS de btw gelijk af die geldt in het land van de levering.

Wij helpen je graag!

Heb jij een webshop in Nederland en kan jij wel wat hulp gebruiken met de btw-aangifte. Of heb je vragen over de Unieregeling? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120