Verlaging zelfstandigenaftrek: minder voordeel voor zzp’ers

De zelfstandigenaftrek… als ondernemer voor de inkomstenbelasting ken je deze waarschijnlijk wel. Dit is namelijk een jaarlijks vast bedrag dat je mag aftrekken van je winst, een belastingvoordeel voor zzp’ers dus. De zelfstandigenaftrek één van de aftrekposten van de ondernemersaftrek. Maar de aftrek wordt sinds 2020 verlaagd. De reden? Om fiscale verschillen tussen zelfstandig ondernemers en werknemers te verkleinen. De verlaging van de zelfstandigenaftrek heeft gevolgen voor het belastingvoordeel als ondernemer.

Verlaging zelfstandigenaftrek in stapjes

De hoogte van de zelfstandigenaftrek wordt jaarlijks in stapjes verlaagd. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2021 (welke je vanaf 1 maart 2022 kan indienen) mag je €6.670 van de winst aftrekken, hierdoor betaal je dus minder belasting. Maar de zelfstandigenaftrek gaat ook in in 2022 omlaag met €360 naar €6.310. In een aantal jaarlijkse stappen zal de verlaging van de zelfstandigenaftrek doorzetten tot deze in in 2036 nog €3.240 bedraagt.

Heb jij recht op de zelfstandigenaftrek?

Zoals we in het begin van dit artikel al hebben vermeld is de zelfstandigenaftrek een belangrijke aftrekpost van de ondernemersaftrek. Als zzp’er mag je gebruik maken van de ondernemersaftrek mits je gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting én aan het urencriterium voldoet (per kalenderjaar besteed je meer dan 1.225 uur aan jouw onderneming). Door de coronacrisis komt de fiscus ondernemers wel tegemoet in het urencriterium. Je mag in de periode tussen 1 januari en 1 juli 2021 uitgaan dat je ten minste 24 uur per week in jouw onderneming hebt gestoken, ook als je dat in werkelijkheid niet hebt gedaan.

Hoe pas je de zelfstandigenaftrek toe?

De zelfstandigenaftrek mag dan wel worden verlaagd, maar wanneer je aan de voorwaarden voldoet heb je er nog steeds recht op. Je mag dit jaarlijkse bedrag (over 2021 €6.670) aftrekken van je winst, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen. Vanaf 1 maart 2022 doe jij dus jouw aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2021. Van de omzet trek je de zakelijke kosten en de aftrekposten (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, etc.) vanaf. Wat je hierna overhoudt is jouw belastbaar inkomen in box 1, hierover wordt berekend hoeveel belasting je moet betalen.

Verreken de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Het kan ook zo zijn dat jouw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken. Jouw winst over 2021 was bijvoorbeeld €5.500 en je hebt recht op €6.670 zelfstandigenaftrek. Dit betekent dus dat je €1.170 niet hebt kunnen gebruiken van de aftrek. Dit bedrag mag je verrekenen in de komende 9 jaar, mits jouw winst in die jaren wel hoger is dan de zelfstandigenaftrek. Je vind het bedrag van de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek op jouw aanslagbiljet.

Hulp bij de aangifte inkomstenbelasting

Als ondernemer is het doen van de aangifte inkomstenbelasting aanzienlijk ingewikkelder dan voor werknemers. Je moet namelijk je eigen administratie bijhouden, want je hebt natuurlijk geen werkgever die dit voor je doet. Geef jij het doen van de belastingaangifte liever uit handen? Geen zorgen, wij regelen het voor je. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120