Vertraging nieuwe box 3-heffing 2025

Eerder schreven wij al over de plannen van het rechtsherstel en de toekomst van de box 3-heffing. Het kabinet is van plan om vanaf 2025 belasting te heffing over het werkelijk rendement in box 3 (in de vorm van vermogensaanwas). Maar uit een technische briefing van het ministerie van Financiën blijkt er een grote kans dat de nieuwe box 3-heffing vertraging zal oplopen.

Reden vertraging nieuwe box 3-stelsel

Het plan van het kabinet is dus om vermogensaanwas in box 3 vanaf 2025 te belasten, maar dit dreigt nu al niet te lukken. De reden voor de vertraging van de nieuwe box 3? De Belastingdienst heeft het druk met de box 3-compensatie naar aanleiding van het kerstarrest van de Hoge Raad. Wanneer jij op tijd bezwaar had ingediend tegen de box 3 heffing, dan heb je namelijk recht op compensatie op basis van de forfaitaire spaarvariant.

Kritiek op vermogensaanwasbelasting

Bovendien levert de vernieuwde box 3-heffing op basis van vermogensaanwas kritiek op in de Tweede Kamer. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de vermogensaanwasbelasting de beste optie is. Onder vermogensaanwas wordt namelijk ook de waardestijging van een tweede woning, aandelen of andere papieren winsten meegenomen.

Box 3-heffing

VVD kamerlid Folkert Idsinga is bang dat mensen niet voldoende liquide middelen hebben om belasting te betalen over papieren winsten en vindt dat er ook naar alternatieven moet worden gekeken. Of er nu van koers gaat worden veranderd? Waarschijnlijk niet. Er zitten namelijk meer nadelen aan de vermogenswinstbelasting dan de aanwasbelasting.

Nieuwe planning box 3-heffing

Staatssecretaris van Rij heeft in een kamerbrief aangegeven dat het nog niet duidelijk is of het plan van het nieuwe box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement gerealiseerd kan worden in 2025. De verwachting is dat er met Prinsjesdag meer duidelijkheid zal komen over de nieuwe planning. In het begin van 2023 zal er een uitspraak worden gedaan of de vermogensaanwasbelasting per 2025 haalbaar is.

Meer info over de nieuwe box 3-heffing?

Direct één van onze adviseurs aan de lijn

Het team van BelastingBespaarders

Heb jij vragen met betrekking tot de box 3-heffing of wil je graag dat er iemand meekijkt op fiscaal gebied? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens

 Vul ons contactformulier in en wij nemen contact met je op

Stuur je bericht naar 020 – 2170120

 Bel ons op 020 – 2170120