Wat te doen met overwaarde?

Ben jij bezig met het aflossen van je hypotheek? Grote kans dat er dan sprake is van overwaarde! Overwaarde ontstaat namelijk wanneer de waarde van jouw woning hoger is dan de hypotheek (of andere lening) die je erop hebt. Belastingtechnisch zijn er zaken waar je op moet letten bij het besteden van deze overwaarde. In dit artikel leggen wij het voor je uit.

Eigen woning

Overwaarde berekenen

Heb jij jouw oude woning verkocht? Tijd om de overwaarde te berekenen! Eigenlijk is dit een vrij makkelijke rekensom: de verkoopprijs, minus de resterende hypotheek en verkoopkosten. Bij de verkoopkosten kan je denken aan taxatie-, advertentiekosten en de eventuele makelaarscourtage. Maar waarom is deze overwaarde zo belangrijk? De fiscale reden is dat jij dit bedrag waarschijnlijk zal gaan gebruiken wanneer je een nieuwe woning gaat kopen of een woning gaat verbouwen.

Overwaarde huis benutten

Heb jij jouw huis verkocht en ga je hier een nieuwe woning voor terugkopen? De overwaarde bepaalt dan hoeveel jij mag bijlenen voor je nieuwe woning, dit heet ook wel de bijleenregeling. De bijleenregeling is een onderwerp waar wij veel vragen over krijgen. Eigenlijk houdt de bijleenregeling in dat jij de overwaarde van je oude woning in je nieuwe woning moet steken als je de volledige rente nog wilt aftrekken. Wij leggen het uit met een voorbeeld:

Voorbeeld bijleenregeling.

Stel je voor, je wilt wat ruimer gaan wonen. Daarom verkoop je jouw woning voor € 600.000 en koop je hier een andere woning van € 750.000 voor terug. Je resterende hypotheek op de woning is nog € 150.000 en de verkoopkosten kwamen uit op € 5.000. Er is dus sprake van een overwaarde van € 445.000. Dit bedrag gebruiken we om uit te rekenen hoe hoog de hypotheek/lening mag zijn op jouw nieuwe woning waarvan de rente aftrekbaar is. De rente is aftrekbaar tot een lening van (750.000 – 445.000) € 305.000.

Eigenwoningreserve berekenen

De eigenwoningreserve is eigenlijk het bedrag dat uit de overwaarde ontstaat. Heb jij voor het eerst een woning verkocht? Dan is deze overwaarde jouw eigenwoningreserve. Het kan ook voorkomen dat je al eerder een woning hebt verkocht en nu een nieuwe woning gaat verkopen. Je telt de overwaarde van deze woning dan op bij de eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve leggen we uit met het volgende voorbeeld:

Voorbeeld eigenwoningreserve.

Hier bouwen we voort op de verkoopprijs van het vorige voorbeeld. Jouw eigenwoningreserve is dus € 445.000. Jij kiest ervoor om niet ruimer, maar kleiner te wonen en koopt een appartement voor € 350.000. Volgens de bijleenregeling mag je dus geen (hypotheek)rente aftrekken. Het overgebleven bedrag van € 95.000 zal voor de komende drie jaar worden aangemerkt als eigenwoningreserve. Kies jij ervoor om in deze drie jaar je huis te verbouwen of een nieuwe woning te kopen? Dan telt dit bedrag mee in de bijleenregeling.

Hoe kan je de eigenwoningreserve verlagen?

Naast dat je de eigenwoningreserve kan gebruiken om een nieuwe woning te kopen, kan je de eigenwoningreserve ook verlagen wanneer je dit gebruikt om:

  • de rechten van erfpacht af te kopen;
  • de verbouwing of (groot) onderhoud van je woning te financieren.

Wij helpen je graag!

Kies jij er toch voor om een nieuwe auto te kopen met de overwaarde? Dat is natuurlijk helemaal jouw keuze, maar denk hier goed over na of schakel een financieel adviseur in! Wil jij weten of jouw hypotheekrente aftrekbaar is? Of heb je andere belasting gerelateerde vragen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaande gegevens!

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120