Zijn dieetkosten aftrekbaar?

Het volgen van een dieet brengt de nodige kosten met zich mee. Gelukkig komt de Belastingdienst mensen tegemoet die een bepaald dieet op voorschrift van een arts of diëtist volgen. Ook moet het dieet op de dieetlijst van de Belastingdienst staan. Op deze lijst kan je ook precies vinden welk vast bedrag je van jouw inkomen mag aftrekken. Maar let wel op: dieetkosten vallen onder zorgkosten en hiervoor geldt een drempelbedrag.

Dieetlijst 2022

Volg jij in 2022 een dieet? Zoals hierboven vermeldt, moet dit dieet te vinden zijn op de Dieetlijst 2022 van de Belastingdienst als je deze wil aftrekken van jouw belastbare inkomen. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij de aftrek van dieetkosten:

Dieetkosten aftrekbaar
  • De dieetlijst verandert ieder jaar, het kan dus zo zijn dat jouw dieet vorig jaar nog aftrekbaar was, maar dit jaar niet meer of voor een lager/hoger bedrag. Je moet dit ieder jaar dus weer controleren.
  • In de dieetlijst gaat het om standaardbedragen die niet alle kosten dekken. Het voordeel is dat je geen bonnetjes hoeft te bewaren, maar de dieetverklaring voldoende is.
  • Volg je een deel van het jaar een dieet? Dan mag je alleen voor die maanden de aftrek gebruiken.

Belastingvoordeel bij glutenvrij dieet

Heb jij glutenallergie (coeliakie) of ben jij intolerant tegen gluten? Dan volg je waarschijnlijk een glutenvrij dieet. In dit geval is je waarschijnlijk ook wel opgevallen dat glutenvrije producten een stuk duurder zijn. Gelukkig is een glutenvrij dieet te vinden op de Dieetlijst 2022 van de Belastingdienst. In 2022 mag je €950 van jouw belastbare inkomen aftrekken wanneer jij een glutenvrij dieet volgt.

Volg je naast een glutenvrij dieet ook nog eens een lactosebeperkt/lactosevrij dieet? Dan mag je in totaal €1050 aftrekken van jouw belastbare inkomen.

Dieet op voorschrift

Een andere voorwaarde is dat dieetkosten alleen aftrekbaar zijn op voorschrift van een arts of diëtist. Hiervoor moet je een dieetbevestiging downloaden op de website van de Belastingdienst. Volg jij het dieet in 2022? Dan heb je een schriftelijke dieetbevestiging van 2022 nodig. Let wel op: je hebt voor ieder jaar een nieuwe dieetbevestiging nodig.

Wij helpen graag!

Heb jij nog vragen over aftrekbare dieetkosten? Of kan jij wel wat hulp gebruiken bij de belastingaangifte? Wij zorgen ervoor dat alle fiscale aftrekposten optimaal worden benut. Neem contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact formulier

Vul in en wij zullen contact met je opnemen.

WhatsApp ons:

Bel ons:

020 – 2170120